Vlada dala „zeleno svetlo EPS-u za „pametna brojila

Izvor: Politika, 21.Okt.2010, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada dala „zeleno" svetlo EPS-u za „pametna brojila"

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji (EPS - projekat za brojila) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vlada je usvojilaa i predloge zakona o potvrđivanju sporazuma između Republike Srbije i Kraljevine Belgije o socijalnoj sigurnosti i o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije i Vlade Istočne Republike Urugvaj o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Vlada je na sednici donela i Uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene specijalnog rezervata prirode "Uvac" kao i Uredbu o kriterijumima za donošenje akta o mreži predškolskih ustanova i akta o mreži osnovnih škola.

Usvojen je i bilateralni protokol o liberalizaciji tržišta roba i usluga između Republike Srbije i Republike Koreje, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Kada je u pitanju Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji (EPS - projekat za brojila), ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra, a Evropska investiciona banka (EIB) će kofinansirati taj projekat sa još 40 miliona evra.

Početkom septembra ove godine, generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i direktor EBRD za Srbiju Hildegard Gacek potpisali su ugovor o zajmu između EBRD-a i EPS-a, vredan 40 miliona evra, za nabavku i uvođenje brojila za daljinsko očitavanje utrošene električne energije u Srbiji.

Sredstva iz tih zajmova biće upotrebljena za kupovinu, nabavku i ugradnju oko 250.000 "pametnih brojila", koji će doprineti smanjenju gubitaka električne energije u mreži EPS- a, povećati procenat naplate računa i smanjiti krađu električne energije.

Tanjug

objavljeno: 21/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.