Usvojena preporuka za viznu liberalizaciju

Izvor: S media, 12.Nov.2009, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena preporuka za viznu liberalizaciju

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas ogromnom većinom glasova izveštaj kojim se ministrima unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije predlaže ukidanje viza za gradjane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

"Srbija, Crna Gora i Makedonija ispunjavaju sve uslove za ukidanje viza", navodi se u deklaraciji iz izveštaja koju je izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon pročitala pre glasanja i dodaje da Parlament predlaže ukidanje viza >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od 19. decembra.

Danas usvojena preporuka biće upućena ministrima unutrašnjih poslova članica EU koji treba da donesu konačnu odluku o tome, najverovatnije na sednici 30. novembra.

U deklaraciji se dodaje i da bi vize trebalo da budu ukinute i preostalim dvema državama Zapadnog Balkana, Bosni i Hercegovini i Albaniji, "što je pre moguće", odnosno čim ispune sve uslove iz mape puta.

Glasanju je prethodila rasprava, na kojoj je sinoć potpredsednik Evropske komisije Žak Baro izjavio da Evropska komisija u potpunosti podržava ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, što će "imati snažan politički uticaj u regionu" i ocenio da se radi o "istorijskoj odluci".



Djelić: Veliki dan za evropske integracije Srbije


Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Djelić izjavio je danas u Briselu, neposredno pošto je Evropski parlament podržao ukidanje viza za gradjane Srbije, Crne Gore i Makedonije, da je to veliki dan za evropske integracije Srbije.

"Na ovaj dan smo čekali više od 18 godina, a topli aplauz koji se čuo sa svih strana, od levice i od desnice, od zelenih i od socijaldemokrata, od ljudi koji možda imaju drugačije mišljenje o mnogo čemu, govori da skoro cela Evropa podržava viznu liberalizaciju za našu zemlju. To je veliki uspeh naših gradjana i ja im čestitam na tome", rekao je Djelić za radio Dojče vele.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.