Uprkos glasanju, šengenska vrata i dalje zatvorena

Izvor: Southeast European Times, 09.Jun.2011, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uprkos glasanju, šengenska vrata i dalje zatvorena

Mada je Bugarskoj i Rumuniji odobren ulazak u bezviznu zonu, to se neće desiti odmah.

09/06/2011

(Predsedavajući EU Mađarska, Expatica.com, EurAktiv, Sega, HotNews.ro, Sofijska novinska agencija, Dnevnik.bg – 9.6.2011; Euobzerver, DPA, Agerpres, Medijafaks, Devet sati, Sofija eho, Sofijska novinska agencija, Medijapul, Dnevnik.bg, Evropski parlament – 8.6.2011)

Evropski parlament dao je zeleno >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << svetlo pridruživanju Bugarske i Rumunije bezgraničnoj Šengenskoj zoni, u sredu (8. juna), dan pre sastanka ministara EU na kojem će verovatno ta odluka biti odložena do septembra. Mada su Bugarska i Rumunija potpuno spremne za pridruživanje, vrata bezviznoj evropskoj zoni ostaće zatvorena bar još nekoliko meseci.

Parlament EU, koji ima 736 poslanika, dao je odobrenje u sredu, nakon razmatranja izveštaja o napretku, koje je podneo izvestilac EP Karlos Koeljo, vezanih za sprovođenje šengenskog akvisa od strane Sofije i Bukurešta, kao i zaključaka propratnih ekspertskih timova. Neobavezujuća odluka usvojena je sa 487 prema 77 glasova i 29 uzdržanih, a potom je prosleđena Savetu EU za pravosuđe i unutrašnje poslove.

„U poziciji smo da poželimo dobrodošlicu Bugarskoj i Rumuniji u Šengenskoj zoni i nadamo se da će Savet usvojiti isti stav čim dobije naše pozitivno mišljenje“, rekao je portugalski poslanik EP Koeljo. „Njihove građane treba posmatrati kao potpuno evropske građane i ne treba da budu taoci populističkog diskursa.“

Parlament je takođe rekao da posle prijema u Šengensku zonu, Bugarska treba da preduzme dodatne mere i izradi zajednički mehanizam sa Grčkom i Turskom za izlaženje na kraj sa mogućim talasom migracionog pritiska na EU.

„Ilegalna migracija čini Bugarsku, Tursku i Grčku nekim od najosetljivijih spoljnih graničnih oblasti EU“, navodi parlament.

Te dve balkanske zemlje nadale su se ulasku u Šengensku zonu, koja obuhvata 22 zemlje članice EU, kao i nečlanice Island, Norvešku i Švajcarsku, u martu.

Međutim, Francuska i Nemačka su pokrenule kampanju u decembru 2010. za odlaganje pridruživanja Bugarske i Rumunije zbog postojećih problema u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Nakon toga se grupa protivnika prijemu dve zemlje, koji treba da odobre sve članice EU, povećala, i sada uključuje i Belgiju, Finsku, Holandiju i Švedsku.

Pridruživanje Šengenskoj zoni, međutim, zavisi od implementacije specifičnih tehničkih uslova na polju granične kontrole, prekogranične policijske saradnje i procedura za izdavanje viza, i nije povezano sa bilo kakvim političkim pitanjima.

„Šengen je jedno od najvećih dostignuća EU. Ne smemo da ga uništimo prenagljenim odlukama“, kaže predsednik EP Jerži Buzek.

Ukazujući da su Bugarska i Rumunija ispunile šengenske standarde, on je takođe pozvao Savet „da sledi današnje preporuke glasanja velike većine EP“.

Te dve zemlje, koje su kritikovale članice EU koje se protive njihovim nastojanjima za prijem u šengen zbog pokušaja da uvedu nove uslove u konačnoj fazi procesa pridruživanja, pozdravile su odluku parlamenta od srede.

„Današnjim povoljnim glasanjem ponovo se potvrđuje da Evropski parlament ostaje duboko privržen simboličnim evropskim projektima“, navodi se u saopštenju rumunskog ministarstva inostranih poslova.

Bugarsko ministarstvo inostranih poslova reklo je da Sofija očekuje da „ministri unutrašnjih poslova EU … uzmu u obzir volju EP i pripreme odluku o pridruživanju Bugarske i Rumunije šengenu u vremenskom okviru koji je predložio parlament“.

Međutim, uoči sastanka u Luksemburgu, više medijskih izveštaja pozvalo se na diplomatske izvore EU koji su ukazali da će pridruživanje biti odloženo za još nekoliko meseci. Mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter, koji predsedava razgovorima, rekao je u četvrtak da očekuje da Savet obeća da će se „vratiti na to pitanje što pre, po mogućstvu ne kasnije od kraja septembra, u svrhu donošenja odluke“.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.