Izvor: Nezavisne Novine, 03.Maj.2016, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska ukida vize sa zemlje EU, uključujući Kipar

ANKARA - Turska je pristala da ukine vize za sve građane Evropske unije, uključujući kiparske Grke, čime je prevaziđeno jedna od posljednjih prepreka za ukidanje viza turskim građanima koji žele da putuju u EU, javljaju agencije.

Turska vlada je kasno sinoć usvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << odluku o ukidanju viza za svih 28 članica EU, onog trenutka kada Evropa sa svoje strane uvede liberelizaciju viznog režma sa Turskom, objavio je turski Službeni glasnik.

Premda će se ukidanje viza odnositi na kiparske Grke, turski zvaničnici tvrde da to neće značiti priznanje Kipra od strane Turske, prenosi Rojters.

Britanska agencija podsjeća da je vizna liberalizacija sa Turskom, muslimanskom zemljom od 79 miliona stanovnika jedno od spornih pitanja među članicama EU, ali da Brisel nastoji da "pogura" to pitanje kako bi održao dogovor o migrantima, prema kome će Turska u zamjenu za viznu liberalizaciju i još neke ustupke primati nazad migrante koji sa njenih obala stignu u Grčku.

"Ovom uredbom, Turska je ispunila još jedan značajan preduslov za viznu liberalizaciju", saopstila je portparolka Evropske komisije Margaritas Šinas na redovnom brifingu za novinare u Briselu.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.