Šengenska viza u zamenu za luku Konstanca

Izvor: Vostok.rs, 13.Sep.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šengenska viza u zamenu za luku Konstanca

13.09.2012. -

Holandija uporno ne želi da vidi Rumuniju među članicama Šengenskog sporazuma. Ovo gputa Amsterdam je istakao Bukureštu uslov koji veoma liči na otvoreno izrugivanje – prodaja rumunske državne pomorske luke Konstanca Holanđanima.

U zamenu Holandija će podržati stupanje Rumunije u bezviznu zonu. Ovaj sulov je neprihvatljim za Bukurešt sa bilo koje tačke gledišta, upravo zato je i bio istaknut, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pretpostavljaju eksperti.

Holandija već odavno, hladnokrvno i metodično blokira sve pokušaje Rumunije da se pridruži Šengenskom sporazumu koji uključuje 26 evropskih država. Predlog Holanđana o tome da im se proda luka Konstanca za milijardu evra, o čemu je saopštio rumunski list Kotidianul, teško da treba razmatrati kao kompromisni prilaz rešavanju ovog bolnog pitanja. Kako je izjavio novinarima rumunski senator Marius Bota, Holandija ucenjuje Bukurešt ulaskom u Šengen, zahtevajući luku pod povoljnim uslovima, kako bi kontrolisala trogivnski saobraćaj u tom delu Evrope. Jer Konstanca, kako se ispostavlja, u slučaju pridruživanju Šengenskoj zoni preti strogom konkurencijom holandkom Roterdamu, puštajući teret u Centralnu i Istočnu Evropu. Kažu da se pregovori o poslu vode i biće završeni krajem septembra. Između ostalog zvanični komentari rumunske vlade na tu temu za sada se nisu pojavili.

Rumunija, naravno, veoma želi da postane član Šengenskog sporazuma. To je vezano kako sa time što mnogi njeni građani stalno odlaze da rade u druge evropske države, tako i sa željom da se ne bude drugorazredni član EU. Ali cena koju od Rumunije za to traži Holandija previše je velika, istakao je u intervjuu za Glas Rusije rukovodilac Centra za politička istraživanja Ekonomskog instituta RAN Boris Šmeljov.

- Holandija nije ključna zemlja članica EU, Holandija nije određujuća država u EU. Ipak meni se čini da ovde Holandija prosto špekuliše sa mogućnošću da izvrši određeni uticaj na rešavanje pitanja članstva Rumunije u Šengenskoj zoni. I sama ova suma od milijardu evra koja se nudi rumunskoj vladi za ovu luku nije tako velika. Zato je teško reći da li će biti realizovan posao, da li će se Rumunija odlučiti na prodaju luke. Tim pre što je tamo i tako teška politička situacija, samo što je predsednik Besesku uspeo da odbrani svoje pravo da vrši dužnost predsednika, i takva odluka može da dovede do nove unutarpolitičke eksplozije, do zaoštravanja unutarpolitičke situacije.

Istovremeno, razmišlja Boris Šmeljov, Rumunija zbog svog teškog ekonomskog položaja nije u stanju da razvija luku Konstanca samostalno. Ali čak ako se dopusti prodaja luke Holandiji, nije garantovano da će Holanđani ulagati u nju novac. Pre naprotiv, pokušaće da zamrznu rekonstrukciju luke. Tako da sa bilo koje tačke gledišta Rumuniji sada u interesu da odustane od kontrole nad svojim jedinim pomorskim terminalom koji je u radnom stanju.

Nikita Sorokin,

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.