Poslanici o uslovima za ukidanje šengenskih viza

Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o uslovima za ukidanje šengenskih viza

Poslanici Skupštine Srbije bi na predstojećoj sednici trebalo da razmatraju zakone koji su preduslov za stavljanje Srbije na belu šengensku listu. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će tu sednicu zakazati za četvrtak 25. septembra i da bi na dnevnom redu trebalo da budu zakoni vezani za ukidanje viza.

Od 16 zakona neophodnih za ubrzanje evropskih integracija koji se za sada nalaze u skupstinskoj proceduri, tri propisa su direktan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preduslov za ukidanje viza građanima Srbije. To su zakonski predlozi o zaštiti ličnih podataka, granici, kao i zakon o strancima. Pored njih, u proceduri je set antikorupcijskih zakona, među kojima su predlozi zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, o odgovornosti pravnih lica za krivična dela, o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i izmene Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Srbija se još prošle godine obavezala da u procesu pridruživanja usvoji 51 zakon iz različitih oblasti, a do sada su usvojena samo dva - Zakon o putnim ispravama i Zakon o azilu. Prema rečima predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije Lasla Varge, Srbija u narednu godinu dana treba da usvoji preostalih 49 zakona. Međutim, u kabinetu potpredsednika Vlade zaduženog za evropske integracije Božidara Đelića smatraju da bi bilo dobro da Srbija tih 49 zakona usvoji već do kraja 2008. godine.

Senić: Bez dogovora o daljem radu parlamenta

U današnjim konsultacijama predsednice parlamenta Slavice Đukić - Dejanović sa šefovima poslaničkih grupa u vezi sa daljim radom parlamenta, nije postignut konačan dogovor, izjavio je zamenik predsednika poslaničkog kluba G17 plus Vlajko Senić. On je rekao novinarima, posle konsultacija, da one nisu dale rezultate i da su bile "opterećenje zahtevom Srpske radikalne stranke da se vladajuća koalicija izjasni u vezi spornih mandata tog poslaničkog kluba".

Senić je naveo da će konsultacije u vezi s rezolucijom o Kosovu i Metohiji biti nastavljene sutra, a da se očekuje da Vlada danas uputi incijativu za vanredno zasedanje parlamenta, na kojem bi se raspravljalo o zakonima koje je potrebno doneti da bi Srbija ušla na "belu" šengen listu.

Učinak Vlade na putu ka EU

-usvojeno 17 zakonskih predloga

-pred usvajanjem 12 predloga zakona

-izrada nacrta za 11 zakona u završnoj fazi

-otpočete pripreme za devet predloga zakona

*podaci iz Kabineta potpredsednika za evropske integracije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro zakoni za Šengensku listu

Izvor: RTS, 21.Sep.2008

Republički parlament će na predstojećoj sednici, uz rezoluciju o Kosovu i Metohiji, razmatrati zakone koji su preduslov za stavljanje Srbije na Belu šengen listu. Srbija do sada prihvatila svega dva od predviđenog seta koji čine pedeset i jedan zakon. ...

Nastavak na RTS...

Beli šengen na sledećoj sednici

Izvor: Kurir, 22.Sep.2008, 05:37

BEOGRAD - Republički parlament bi na predstojećoj sednici trebalo da razmatra zakone koji su preduslov za stavljanje Srbije na belu šengen listu. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će tu sednicu zakazati za četvrtak 25. septembar i da bi na dnevnom redu trebalo...

Nastavak na Kurir...

Bez dogovora o sednici parlamenta

Izvor: B92, 22.Sep.2008

Beograd -- Poslaničke grupe u Skupštini ni danas nisu se dogovorile o nastavku sednice, niti o tome šta bi moglo da bude na dnevnom redu... Vlast i opozicija, očekivano, odgovornost za takvu situaciju prebacuju jedni na druge. Poslanici vladajućih i opozicionih partija u republičkom parlamentu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.