Odbor: Očuvati bezvizni režim, ali i ljudska prava

Izvor: Blic, 19.Maj.2011, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor: Očuvati bezvizni režim, ali i ljudska prava

BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za evropske integracije pozvao je danas Vladu Srbije da preduzme sve korake na koje je ovlašćena kako bi problem ugroženosti bezviznog režima bio otklonjen, ali da pri tom ne budu povređena ljudska prava, posebno sloboda kretanja, zabrana diskriminacije i pravo na traženje azila.

Odbor za evropske integracije je na današnjoj sednici, na predlog Liberalno-demokratske partije, usvojio zaključak, u kome je navedeno i da se zabrinutost za status >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bezviznog režima i pravo građana da slobodno i bez viza putuju ne sme pretvoriti u osnov za osudu ili stigmatizaciju bilo koje etničke, nacionalne ili druge grupe, niti da se zbog tog problema može stvarati atmosfera u kojoj će se u tim grupama tražiti krivci za nastale probleme.

Odbor je apelovao na sve državne organe, učesnicke političkog života, institucije i medije da promovišu vrednosni, a ne samo materijalni i finansijski aspekt intregracija u EU.

U zaključku, protiv koga je bila samo DSS, piše i da je Odbor spreman da aktivno učestvuje u pripremi mera usmerenih na suzbijanje problema nelegalnih azilanata, uz poziv Vladi Srbije da ga kvartalno informiše o preduzetim merama.

Odbor smatra da je najvažnije da budu uloženi dodatni napori državnih organa na efikasnijem suzbijanju raširenog siromaštva u određenim delovima Srbije, visoke stope nezaposlenosti, niskog stepena obrazovanja i drugih ekonomskih i socijalnih uzroka odlaska u zemlje šengen zone.

Zaključci Odbora za evropske intregracije usledili su nakon jučerašnje javne rasprave organizovane u Skupštini Srbije, a na kojoj je, između ostalog, rečeno da problem azilanata mora biti rešen tako da ne ugrožava ljudska prava i slobode onih koji traže azil, ali ni viznu liberalizaciju i slobodu kretanja svih građana Srbije.

Takođe, rečeno je i da je ekonomski i socijalni položaj glavni razlog za to što građani Srbije, uglavnom pripadnici manjinskih grupa, žele da odu iz zemlje i traže politički azil, za šta nemaju osnova budući da se u Srbiji poštuju ljudska i manjinska prava.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbor: Očuvati bezvizni režim, ali i ljudska prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2011

BEOGRAD -..Odbor Skupštine Srbije za evropske integracije pozvao je danas Vladu Srbije da preduzme sve korake na koje je ovlašćena kako bi problem ugroženosti bezviznog režima bio otklonjen, ali da pri tom ne budu povređena ljudska prava, posebno sloboda kretanja, zabrana diskriminacije i pravo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.