Nemačka zabrinuta zbog priliva azilanata iz Srbije

Izvor: Blic, 14.Nov.2010, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka zabrinuta zbog priliva azilanata iz Srbije

Sve veći broj građana Srbije i Makedonije, prvenstveno Roma, koristi bezvizni režim kako bi došli u Nemačku i zatražili azil, a nemačke vlasti su zabrinute jer uskoro počinje primena vizne liberalizacije za građane Bosne i Hercegovine i Albanije, piše nemačka štampa.

Broj zahteva za azil državljana Srbije i Makedonije u Nemačkoj neprestano se povećava, posle ukidanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << viza tim državama krajem 2009, objavila je nemačka medijska kuća "Dojče vele" (DW).

DW prenosi pisanje najvećeg nemačkog političkog magazina "Špigel", da je zahteva za azil državljana Srbije u julu bilo 129, a u septembru čak 800, dok je u istom periodu, broj azilanata iz Makedonije povećao sa 107 na 521. Uglavnom je reč o građanima romske nacionalnosti dve zemlje, koji podnose zahtev za politički azil.

Iz Srbije i Makedonije u prvih devet meseci ove godine u Nemačku je stiglo 3000 građana koji su podneli zahteve za dobijanje dozvole boravka na osnovu azila.

Ovakve zahteve nemačke vlasti po pravilu odbijaju kao neosnovane.

DW podseća da je nedavno u Beogradu ministarka za evropska pitanja u vladi Bavarske Emilija Miler zatražila od ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića da zaustavi talas azilanata.

Ministri unutrašnjih poslova nemačkih saveznih pokrajina strahuju da bi mogao da usledi pojačan priliv osoba romske nacionalnosti sa jugoistoka Evrope, a smeštajni objekti su već sada pretrpani.

Nemačka policija je, osim toga, zabeležila porast stope kriminaliteta. Eksperti strahuju da bi problem mogao da se pogorša kada na snagu stupi bezvizni režim za BiH i Albaniju, a nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezjer tvrdi da će situacija biti pomno praćena.

Ministri unutrašnjih poslova saveznih pokrajina i savezni ministar de Mezjer raspravljaće naredne sedmice u Hamburgu o prilivu azilanata iz jugoistočne Evrope. DW piše da probleme sa azilantima nemaju samo vlasti u Nemačkoj, već je sličan trend zabeležen i u Švedskoj, Belgiji, Holandiji i Austriji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.