Nema ukidanja viza dok Turska ne ispuni sve uslove EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Maj.2016, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema ukidanja viza dok Turska ne ispuni sve uslove EU

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc poručili su u odvojenim izjavama Turskoj da za njene građane neće biti ukinute vize sve dok Ankara ne ispuni svih 72 uslova, prenose nemački mediji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan očigledno "nije spreman da ispuni kriterijume", rekao je De Mezijer, a prenosi nemački list "Bild" pozivajući se na navode učesnika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sednice frakcije Unije juče u Berlinu.

"Ako se to ne desi, onda neće biti vizne liberalizacije", rekao je De Mezijer.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc takođe ne vidi mogućnost za usvajanje preporuke o viznoj liberalizaciji u EP za turske građane do jula.

"Apsolutno nema govora" o tome da Evropski parlament započne konsultacije ako Ankara ne ispuni uslove za viznu liberalizaciju, rekao je Šulc danas za Dojčlandfunk.

Zbog toga, kako kaže, predlog Evropske komisije nije prosledio nadležnom odboru za pravosuđe.

Šulc podseća da Turska nije ispunila pet od 72 uslova koje je uvela EU za sve države kojima ukida vize.

"Naime, ne radi se o kvantitetu, već o kvalitetu, a u kvalitetu je tako da dva najznačajnija uslova - zaštita podataka i paket antiterorističkih zakona, očigledno ne samo da nisu ispunjeni, već ispunjavanje nije ni započeto", ukazao je on.

Erdogan je više puta ponovio da Turska neće promeniti svoje antiterorističke zakone što je EU postavila kao uslov za ukidanje viza turskim državljanima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.