Ministri EU usvojili preporuku: Ukinuti vize Srbima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU usvojili preporuku: Ukinuti vize Srbima

LUKSEMBURG - Ministri Evropske unije upravo su, na samitu u Luksemburgu, usvojili preporuku da se građanima Srbije do kraja godine ukinu šengenske vize za putovanja u zemlje Unije, javlja izveštač Radio-Televizije Vojvodine Aristea Stakić.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić saopštio je novinarima u Luksemburgu da su ministri EU postigli puni konsenzus oko pitanja vizne liberalizacije i da će , shodno tome, u julu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uslediti preporuka Evropskoj komisiji kojom će se, kako je rekao Đelić, predložiti ukidanje viza Srbiji , Makedoniji i Crnoj Gori do kraja ove godine.

Đelić je naglasio da je pun konsenzus svih zemalja EU oko vizne liberalizacije dokaz evropskih integracija Srbije.

Ren: EK pre letnje pauze o ukidanju viza

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas u Luksemburgu da će Evropska komisija nastojati da pre letnje pauze predstavi predlog o ukidanju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

Ren je, na konferenciji za novinare, pozdravio poziv šefova diplomatija EU da Evropska komisija što pre predstavi formalni predlog o ukidanju viznog režima, što će, kako je rekao, u najboljem slučaju biti okončano do kraja godine za one zemlje koje do tada ispune neophodne uslove.

"Imam dobre vesti za građane zapadnog Balkana. Ovo je korak napred", rekao je Ren.

On je ukazao da je EK već dugo posvećena tome da građani zemalja zapadnog Balkana slobodno putuju u zemlje EU.

"Znamo koliko je to njima važno, posebno za mlađe generacije, kako bi bez ograničenja mogli da putuju i studiraju u EU bez viza", rekao je evropski komesar za proširenje.

Upitan o implikacijama vizne liberalizacije za Kosovo, Ren je odgovorio da će o tom pitanju biti odlučivano u kontekstu studije o izvodljivosti, kao delu izveštaja o mogućem proširenju EU, koji će biti sačinjen kasnije ove godine.

"Mi želimo da radimo na evropeizaciji Kosova", rekao je Ren.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije postigli su danas na sastanku u Luksemburgu dogovor i izneli preporuku da se građanima Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana koje su ispunile uslove ukinu vize za putovanja u države Unije, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jan Kohut.

Kohut, čija zemlja predsedava EU do kraja juna, izjavio je na konferenciji za novinare posle sastanka da su ministri ohrabrili Evropsku komisiju da vize ukinu do kraja godine.

Pored Srbije, preporuka za stavljanje na "beli šengen", odnosi se i na Makedoniju i Crnu Goru.

Trgovinski sporazum se (ne)odmrzava

Šefovi država ili vlada EU u četvrtak i petak će u Briselu razmotriti odmrzavanje trgovinskog sporazum Srbija-EU, dogovoreno je danas na sastanku šefova diplomatija EU u Luksemburgu posle razmene mišljenja s tužiocem Haškog suda Seržom Bramercom.

To je novinarima izjavio potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić koji je razgovarao s nekim od ministara EU i evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.

Britanski šef diplomatije Dejvid Miliband novinarima je rekao da će se o Srbiji još razgovarati, a Đelić je objasnio da je Holandija danas ponudila da se odmrznu neki delovi, ali ne i ceo prelazni trgovinski sporazum.

Izuzev Belgije sve ostale zemlje EU su tražile da se odmrzne ceo trgovinski sporazum sa Srbijom uz ocenu da je to opravdano dostignutim stepenom saradnje Beograda s Haškim sudom.

Holandija i dalje blokira primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, zbog čega danas u Luksemburgu ministri inostranih poslova EU nisu uspeli da postignu dogovor o ovom pitanju.

"Dogovor nije postignut zato što Holandija, prilikom interpretacije od EU zatražene pune saradnje Beograda s Haškim tribunalom, želi da primeni oštrije merilo", rekao je nemački ministar Ginter Gloser posle sastanka šefova diplomatija EU.

O ovom pitanju će biti još jednom raspravljano na idućem Savetu šefova diplomatija EU, krajem jula, najavio je on.

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serž Bramerc, koji je danas u Luksemburgu obavestio ministre spoljnih poslova EU o saradnji Srbije s tim sudom, jasno je stavio do znanja da se saradnja Srbije s Hagom poboljšala i da su sva tražena dokumenta dobijena. Ono što nedostaje jesu preostala dvojica haških optuženika koja su u bekstvu - Ratko Mladić i Goran Hadžić.

U brojnim javljanima za reč, preneo je Gloser, traženo je da EU sada mora doneti političku odluku.

Gloser je objasnio da je bilo predloga da se primene delovi Prelaznog sporazuma sa određenim trgovinskim olakšicama za Srbiju, ali za to nije bilo podrške svih država, jer je Prelazni sporazum deo od EU još neprimenjenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Belgija, koja je u prošlosti imala čvrst stav prema Srbiji, danas je pokazala "promenjen" stav, zaključio je Gloser.

Nemački državni ministar naglasio je da liberalizacija viznog režima, prema oceni mnogih država, ne sme biti smatrana kao odgovarajuća zamena za Srbiju.

"Jasno je, iz mog ugla, da svaka zemlja mora biti ocenjena prema sopstvenom napretku. Tu je Srbija, ukupno gledana, dobra", rekao je Gloser, dodajući da ima otvorenih pitanja u vezi odnosa prema Bosni i Hercegovini, kao i Kosovu, te da će to ostati na agendi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ODLUKA O BELOM ŠENGENU?

Izvor: Kurir, 15.Jun.2009

BEOGRAD, 15. jun 2009. (FoNet) - Šefovi diplomatija Evropske Unije (EU) trebalo bi, na sastanku u Luksemburgu,da preporuče Evropskoj komisiji ukidanje "šengenskih viza" za zemlje zapadnog Balkana koje ispune nužne uslove. Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, koji...

Nastavak na Kurir...

Ministri EU se sastali s Bramercom

Izvor: EMportal, 15.Jun.2009

Šefovi diplomatija Evropske unije danas su, u Luksemburgu, počeli razmenu mišljenje s tužiocem Haškog suda Seržom Bramercom o saradnji Srbije i Hrvatske s tribunalom u Hagu.

Nastavak na EMportal...

EU ukida vize Srbiji

Izvor: Blic, 16.Jun.2009, 10:37

Šefovi diplomatija EU složili su se da se za građane Srbije ukinu vize do kraja godine, odlučeno je juče na sastanku u Luksemburgu. To je ujedno prvi put da je postignut konsenzus kada je reč o Srbiji. Na putu Srbije ka belom šengenu ostala je samo praktična primena mape puta za viznu liberalizaciju....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.