Izvor: Nezavisne Novine, 14.Avg.2018, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mikerević: Zbog Komisije bio sam izložen pritiscima međunarodne zajednice

BANJALUKA - Dragan Mikerević, predsjednik tadašnje Vlade RS, je rekao da nije bilo direktnih pritisaka međunarodne zajednice na njega i njegovu Vladu tokom rada Komisije, ali da je bilo mnogo indirektnih pritisaka, uključujući i poništavanje već izdate američke vize.

Pristisci su najčešće, kako je rekao, dolazili kroz OHR i njegovu razgranatu tehnokratsku strukturu u BiH, zatim kroz glavnu tužiteljku pri Haškom tribunalu, kao i preko zemalja članica u Savjetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za provođenje mira.

On je napomenuo da u vremenu rada komisije nije bilo poznato niz činjenica koje su poznate danas. Pravdao se da nije mogao spriječiti usvajanje Izvještaja jer je, kako je istakao, bilo kršenja ratnih normi i običaja ratovanja od strane srpskih formacija, te da je njegova zakonska i ustavna obaveza bila da omogući nesmetan rad Komisije. Dodao je i da je bio obavezan i odlukama Narodne skupštine RS o saradnji s međunarodnim institucijama, uključujući i sa Haškim tribunalom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.