Koji su najmoćniji pasoši na svetu?

Izvor: Radio 021, 11.Nov.2015, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koji su najmoćniji pasoši na svetu?

Američki i britanski pasoš najmoćnije su putne isprave na svetu jer omogućavaju bezvizni ulazak u čak 145 država na svetu, pokazalo je istraživanje agencije Pasport indeks.

Srpski pasoš na listi od 80 mesta zauzima 32. poziciju, a na spisku je i pasoš nepriznate države Kosovo.

"Pasport indeks je interaktivni alat koji skuplja, prikazuje i rangira svetske pasoše. Poene skuplja za svaku zemlju u koju vlasnik pasoša može da uđe bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vize", kažu na portalu.

Kako navode, na spisku se nalaze putne isprave 193 države članice UN, ali i šest teritorija (Makao, Kosovo...), što je ukupno 199 pasoša.

Prema istraživanju agencije koja koristi zvanično dostupne podatke, najmoćniji su američki i britanski pasoš, a na drugom mestu su pasoši Nemačke, Južne Koreje i Francuske. Iza njih se, na trećoj poziciji, nalaze pasoši Italije i Švedske, a slede Japan, Danska, Finska, Holandija i Luksemburg na četvrtom mestu, kao i Švajcarska i Kanada na petom.

Najbolje rangirana zemlja iz okruženja je Mađarska, koja je na šestom mestu i sa čijim pasošem je bez vize moguće ući u čak 141 državu. Bugarska je na 14, a Rumunija na 17. mestu.

Što se tiče zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije, na najboljoj poziciji je pasoš Slovenije (12. mesto), dok je pasoš Hrvatske na 19. mestu. Naša putna isprava omogućava ulazak u 104 zemlje sveta bez vize, pa se našla na 32. poziciji, a iza nas su Makedonija (35. mesto), Crna Gora (37), Bosna (41). Samozvana država Kosovo našla se na 76. poziciji.

Zanimljivo je da se pasoš Rusije, jedne od najvećih svetskih sila, našao na istom mestu kao i crnogorski, jer omogućava bezvizni ulazak u 98 zemalja.

Na najgoroj, 80. poziciji nalaze se pasoši država Sao Tome i Prinsipe, Palestinska teritorija, Solomonova Ostrva, Mjanmar, Južni Sudan. Mesto iznad njih su Irak, Avganistan, Nepal, Etiopija i Džibuti, dok su na 78. poziciji pasoši Somalije i Eritreje.

U vreme SFRJ nisu postojala ovakva rangiranja svetskih pasoša, ali u vreme Hladnog rata jugoslovenski pasoš se smatrao jednim od najmoćnijih na svetu. Razlog je bio to što je omogućavao putovanje i na Istok i na Zapad. Koliko je bio cenjen, najbolje govori to što je na crnom tržištu cena čuvenog crvenog pasoša bila između pet i šest hiljada dolara, što znači da je bio jedan od najskupljih. Nijedna od zemalja bivše SFRJ nema sada pasoš koji se ubraja među 10 najmoćnijih.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.