Iran nam uzvratio: Dobili smo vize a izgubili let!

Izvor: Mondo, 18.Okt.2018, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran nam uzvratio: Dobili smo vize a izgubili let!

Iran je uzvratio Srbiji na vraćanje nedavno ukinutog viznog režima, i državljanima Srbije ponovo su potrebne vize za putovanje utu zemlju. Uz to, ukida se avio linija za Teheran.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Samo nekoliko dana nakon što su vlasti u Beogradu ponovo uvele vize za građane Irana, između ove zemlje je ponovo uspostavljen nepopularni vizni režim, preneo je dnevni list "Teheran tajms" (Teheran Times).

List je naveo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je vraćanje viza državljanima Srbije recipročna mera koja se primenjuje pošto je Beograd ukinuo bezvizni režim za državljane Irana.

Portal Eksjueviejšn (Exyuaviation) preneo je i da iranski državni avioprevoznik Iran Er (Iran Air) zbog ponovnog uvođenja viza namerava da obustavi direkte letove iz Teherana za Beograd na kraju ovogodišnje letnje sezone, 27. oktobra.

Pritisak iz EU i BiH

Iz EU su zbog ukidanja viza Iranu više puta stizale oštre kritike Beogradu, a spominjalo se i da bi zbog toga moglo da dođe i do ukidanja bezviznog režima za građane Srbije. Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić žalio se još u maju da je u BiH primetan povećan broj emigranata i da ova država ima ozbiljan problem, "jer je Srbija ukinula vize državljanima Irana". "Oni legalno dolaze u Srbiju, a u BiH prelaze ilegalno, pa idu prema EU. Mi nemamo pravo da određujemo Srbiji kome će uvoditi vizni režim, ali Srbija treba da nam bez ikakvih problema omogući readmisiju".

Iran Er je od početka marta ove godine ponovo počeo da leti za Beograd posle pauze od 27 godina. Kompanija je za Beograd letela dva puta nedeljno, a posle nje su avionski saobraćaj između Teherana i Beograda uspostavile i aviokompanije Mahan Er i Kvešm Er (Qeshm), ali su te kompanije u međuvremenu obustavile letove.

Srbija vraća vize Irancima!

Vlada Srbije odlučila je 8. oktobra da ukine bezvizni režim s Iranom, koji je uveden u avgustu 2017. godine.

U Aerodromu "Nikola Tesla" za portal eKapija su rekli će iranska nacionalna avio-kompanija ove zime nastaviti da leti za Beograd dva puta nedeljno.

Prema navodima srpskih zvaničnika koje su preneli mediji, Srbiju je u vreme dok je na snazi bio bezvizni režim posetilo više od 15.000 Iranaca, "a mnogi su zloupotrebili taj režim i pokušali da odu u neku od zemalja Evropske unije".

Lokalni mediji preneli su da je nekoliko stotina Iranaca azil zatražilo i u Srbiji.

Traženje azila je ljudsko (političko) pravo i svakako nije zloupotreba "bezviznog režima", a upitno je i da li je dolazak u zemlju bez vize (što bi trebalo da je normalan odnos slobode kretanja izmeđ dve zemlje) a pokušaj izlaska iz nje ilegalno kršenje "bezviznog režima" a ne nekog drugog zakona koji sa bilateralnim odnosom zemalja nema veze.

Sve u svemu, odnosi Srbije i Irana su unazađeni.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.