Hrvatsko NE Americi: Neće potpisati izjavu protiv Huaveija

Izvor: B92, 02.Okt.2020, 10:58

Hrvatsko NE Americi: Neće potpisati izjavu protiv Huaveija

Zagreb -- Zvanični Zagreb će zauzeti isti stav kao i Rim koji je poručio da će biti na oprezu kad bude razvijao 5G tehnologiju.

Naime, Hrvatska neće potpisati zajedničku deklaraciju s SAD o sigurnosti korištenja 5G mreže usmerenu protiv kineskog Huaweija na današnjem sastanku s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Dubrovniku, već će zauzeti stav kao i Italija i samo primiti na znanje američke sugestije o "štetnosti" korišćenja kineske tehnologije, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jutarnji list.

Glavne dve teme njegove posete su izbegavanje dvostrukog oporezivanja i ukidanje viza za hrvatske državljane koji putuju u SAD, a hrvatska strana uverava da potpisivanje deklaracije nije ni bilo u planu, niti je to američka strana nametala. Hrvatska očekuje da će Pompeo u Dubrovniku objaviti da su se stekli uslovi za ukidanje viza i za dvostruko oporezivanje između država, što je posebno značajno za IT sektor.

Hrvatska balansira između Kine i SAD

S druge strane, šef Trampove diplomatije pred američke izbore stiže u Hrvatsku nakon poseta Grčkoj i Italiji, ranije je posetio Poljsku, Češku, Sloveniju i Austriju i svugde pokušava da uveri članice EU da ne koriste tehnologiju kineskog Huaveija pri izgradnji 5G mreže.

Slovenija je potpisala deklaraciju o sigurnom korišćenju 5G mreže, u kojoj se ne pominje eksplicitno Huavei kao „zabranjena kompanija”, ali je jasno na šta cilja Trampova administracija.

Deklaracija predviđa sigurnosnu proveru korporacija koje nude 5G tehnologiju, transparentnost njihove vlasničke strukture, poštuju li pravo intelektualnog vlasništva i zakone vezane za transparentnost korporativnog upravljanja.

Sličnu izjavu potpisalo je nekoliko evropskih država. Hrvatska će, kako saznaje list, zauzeti sličan stav kao i Italija. Pompeo je pozvao italijansku vladu da „pomno razmotri rizike koje za nacionalnu sigurnost i privatnost građana predstavljaju tehnološke kompanije povezane s Komunističkom partijom Kine”.

SAD, naime, tvrde da 5G tehnologija koju razvija Huavei služi kineskoj vladi za špijuniranje, što kineske vlasti, a i sam Huavei oštro odbacuju. Rim je obećao da će biti na oprezu kada bude razvijao 5G tehnologiju, ali izjavu nisu potpisali.

UK, Češka, Danska, Estonija, Latvija, Poljska, Rumunjska, Švedska, Slovenija, Francuska, Grčka, Izrael, Albanija, Australija, Kanada, Norveška, Japan i Vijetnam države su koje su ili zabranile Huaveiju izgradnju mreže u svojim državama, ograničili daljnji razvoj ili potpisale zajedničku izjavu s SAD oko sigurnosti korišćenja 5G mreže, ali Hrvatska se odlučila za blaži pristup toj temi. Ne treba zaboraviti da jedna od najvećih kineskih građevinskih kompanija gradi Pelješki most, a Hrvatska je i deo inicijative Kina+17, pa pokušava da balansira između dve svetske sile.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.