Hodorkovski traži švajcarsku vizu

Izvor: RTS, 24.Dec.2013, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodorkovski traži švajcarsku vizu

Nekadašnji ruski naftni magnat Mihail Hodorkovski, nedavno pomilovan posle služenja zatvorske kazne, zatražio od Švajcarske tromesečnu vizu.

Bivši čelnik ruske naftne kompanije "Jukos" Mihail Hodorkovski, koji je 20. decembra pomilovan pošto je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog malverzacija i utaje poreza, podneo je zahtev za dobijanje tromesečne švajcarske vize, javio je Asošijeted pres. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Portparol švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova Štefan fon Belov rekao je da je Hodorkovski zahtev podneo u švajcarskoj ambasadi u Berlinu.

Hodorkovski je, podseća američka novinska agencija, posle oslobađanja iz zatvora u petak odleteo iz Rusije za Nemačku.

Fon Belov je AP-u rekao da će zahtev za tromesečnom švajcarskom vizom "verovatno biti razmatran narednih dana".

Portparol švajcarskog MSP-a odbio je da pruži više detalja, pozivajući se na prava na privatnost.

Maja 2005. godine sud u Moskvi osudio je Hodorkovskog i bivšeg čelnika banke "Menatep" Platona Lebedeva na devet godina zatvora za malverzacije i utaju poreza. Naknadno je sudski ta kazna smanjena na osam godina.

U drugom predmetu, sud je 30. decembra 2010. godine Hodorkovskog i Lebedeva kaznio na 14 godina zatvora zbog nelegalnog prisvajanja nafte i legalizacije novca stečenog kriminalom, uz uzimanje u obzir prve kazne.

Moskovski gradski sud potom je ublažio kaznu na 11 godina, a Vrhovni sud za još dva meseca, tako da Lebedev treba da izađe na slobodu maja 2014. godine, a Hodorkovski je trebalo da bude oslobođen u avgustu sledeće godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hodorkovski savetuje Pusi rajot: Ne mrzite, ja Putina nikada nisam

Izvor: Blic, 25.Dec.2013, 13:52

Bivši čelnik ruske naftne kompanije "Jukos" Mihail Hodorkovski, koji je 20. decembra pomilovan pošto je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog malverzacija i utaje poreza, upozorio je članice grupe Pusi rajot na opasnost od negativnih osećanja i čestitao im oslobađanje, prenosi politički...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.