Gradovi i opštine se takmiče u plaćanju karticama

Izvor: RTS, 06.Jun.2019, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradovi i opštine se takmiče u plaćanju karticama

Lokalne samouprave koje od 1. jula do 31. decembra zabeleže najveći broj plaćanja na POS terminalima u odnosu na broj stanovnika, biće nagrađene dečjim igralištem, internet prezentacijama, ili plaketom "Šampioni bezgotovinskog plaćanja". Gradovi i opštine će obezbediti najniže provizije za uplate na šalterima.
Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa Nacionalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), i uz podršku kompanija "Masterkard" i "Viza", pokrenula je nacionalnu kampanju i takmičenje gradova i opština "Šampioni bezgotovinskog plaćanja".

U takmičenju će moći da učestvuju svi gradovi i opštine koji su omogućili plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.
Vredne nagrade će zaslužiti oni gradovi koji u periodu od 1. jula do 31. decembra ove godine zabeleže najveći broj plaćanja na POS terminalima u odnosu na broj stanovnika.
Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je da je osnivanjem te kancelarije obezbeđena potrebna infrastruktura za postavljanje POS terminala na sve šaltere opštinskih i gradskih uprava, policijskih uprava i šaltere katastra širom Srbije.
Uvođenje terminala je besplatno, poziv na uključivanje u akciju
Uvođenje POS terminala je za opštine i gradove besplatno, predstavlja jednu od bitnih mera Nacionalnog plana za suzbijanje sive ekonomije 2019-2020, naveo je Jovanović i još jednom pozvao da se sve lokalne samouprave uključe u ovu akciju.
Kancelarija za IT i e-Upravu do sada je instalirala POS terminale u 51 lokalnoj samoupravi, a ostale lokalne samouprave zainteresovane za učešće u takmičenju mogu do 17. juna da zaključe Sporazum sa Kancelarijom za IT i e-Upravu o postavljanju terminala.
I druge opštine koje su zainteresovane da omoguće ovaj vid plaćanja administrativnih taksi mogu potpisati sporazume i posle ovog roka, ali te opštine neće biti uključene u nagradnu igru.
Pored besplatne instalacije i obuke za korišćenje POS terminala, lokalne samouprave za sebe, građane i privredu obezbediće i najniže provizije za uplate na šalterima – 45 dinara za iznose manje od 4.500 dinara odnosno jedan odsto za veća plaćanja, kao i besplatno brendiranje šalter sale i učešće u kampanji i promociji.
NALED: Građanima niži troškovi, državi bolje ubiranje poreza
Član Izvršnog odbora NALED-a i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović ukazao je da bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost.
Država, dodao je Spasović, dobija transaparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi.
"Nadamo se da ćemo POS terminale uskoro videti i na drugim šalterima koje građani često posećuju, pre svega za dobijanje ličnih dokumenata, kao i da će država dalje raditi na smanjivanju dozvoljenog limita za plaćanje u gotovini", rekao je Spasović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.