EP izglasao viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2010, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP izglasao viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju

BRISEL -

Evropski parlament (EP) je danas izglasao viznu liberalizaciji za građane Bosne i Hercegovine (BiH) i Albanije koja treba da stupi na snagu do kraja godine.

Odluka je doneta jer Evropska komisija (EK) veruje da te dve zelje ispunjavaju tražene preduslove, navedeno je u izveštaju sa plenarne sednice EP, koji je dostavljen Tanjugu.

U izveštaju se ukazuje da su BiH i Albanija ispunile uslove iz "mape puta" i usvojile evropske standarde u oblastima pravde, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slobode i bezbednosti, kao i borbe protiv ilegalne imigracije i kriminala.

Članovi EP su podržali predlog o liberalizaciji viza za BiH i Albaniju koji je iznela izvestilac EP za liberalizaciju viznog režima Tanja Fajon.

Njen predlog je prihvaćen sa 538 glasova za, uz 47 protiv i 41 uzdržanim od ukupno 626 poslanika, a odluka treba da bude potvrđena većinskim izglasavanjem u Savetu ministara, u novembru.

Izvestilac EP Fajon je tokom parlamentarne debate u sredu rekla da će odluka o viznoj liberalizaciji za građane BiH i Albanije "osnažiti poverenje među ljudima i ubrzati reforme". Ona je za obe zemlje rekla da su "na putu ka članstvu".

Izvestilac EP je, takođe, rekla da "Kosovo ostaje jedini deo Zapadnog Balkana koji je i dalje totalno izvan procesa vizne liberalizacije" zbog "neslaganja zemalja članica oko priznavanja nezavisnosti", navedeno je u izveštaju iz Brisela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.