Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2016, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK predložila ukidanje viza za Kosovo

Beograd - Evropska komisija predložila je Savetu EU i Evropskom parlamentu da ukine vize za građane Kosova za kraći boravak u zemljama "šengenske zone", saopštila je EK.

Komisija je takođe objavila i pozitivnu procjenu u kojoj se navodi da je Kosovo ispunilo zahtjeve za viznu liberalizaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EK.

Komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos saopštio je da je "ova odluka je rezultat napornog rada i napora kosovskih vlasti u postizanju dalekosežnih i važnih reformi na polju pravde i unutrašnjih poslova, što se pozitivno odrazilo i na područjima kao što su vladavina prava i reforma pravosuđa."

"Znam koliko je za građane Kosova važno putovanje bez viza i veoma sam zadovoljan postignutim napretkom. Nadam se da će Evropski parlament i Savjet Evrope veoma skoro usvojiti naš prijedlog", naveo je Avramopulos.

U danas objavljenom izvještaju o napretku, Komisija je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve zahtjeve kad je riječ o viznoj liberalizaciji, uz obećanje da će do dana usvajanja ovog prijedloga od strane EP i Savjeta Evrope, Kosovo ratifikovati sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom i pojačati napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Jednom kad Evropski parlament i Savet Evrope usvoje predlog vizne liberalizacije za Kosovo, građanima Kosova sa biometrijskim pasošima više neće biti potrebne vize za kraće boravke do 90 dana u svim članicama EU osim Irske i Ujedinjenog Kraljevstva, a i dalje će im trebati vize za Island, Lihtenštajna, Norvešku i Švajcarsku.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocjenio je da je predlog o ukidanju šengenskih voza "dobro zaslužena nagrada za građane Kosova".

"Reforme se isplate. Nastavite evropskim putem", napisao je Han na Tviteru.

Osim toga, izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček ocjenila je da preporuka Evropske komisije za viznu liberalizaciju predstavlja "dan radosti“ za Kosovo.

"Uvjerena sam da se preporukom Evropske komisije konačno otvaraju vrata za viznu liberalizaciju za građane Kosova. Oni mogu da računaju na podršku Evrospkog parlamenta u posljednjoj etapi"ukidanja, naglasila je potpredsjednica Evropskog parlamenta.

Prema njenim riječima, današnja preporuka Evropske komisije je korak koji je trebalo odavno preduzeti u procesu približavanja Kosova EU.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Mogerini ide u Prištinu: Proslava i rad na daljem putu

Izvor: B92, 05.Maj.2016, 10:06

Brisel -- Šefica diplomatije EU Federika Mogerini najavila je da će u četvrtak doputovati u Prištinu nakon što je EK predložila ukidanje viza za građane Kosova..."Ponosna sam na predlog za liberalizaciju viza. Otputovaću u Prištinu radi proslave i rada na daljem putu prema napred", napisala...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.