EK: Izvještaj o bezviznom režimu s Turskom u maju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Apr.2016, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Izvještaj o bezviznom režimu s Turskom u maju

Evropska komisija (EK) saopćila je danas da će 4. maja predložiti uvođenje bezviznog režima za građane Turske od kraja juna, ako službena  Ankara ispuni preostale uvjete.

U prvom izvještaju  EK o primjeni sporazuma Evropske unije (EU) i Turske od 18. marta za smanjenje priliva migranata, navodi se da je ostvaren napredak, ali je potrebno više resursa i posvećenosti kako bi se vratili migranati iz Grčke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << u Tursku, a sirijske izbjeglice iz Turske u Evropu, prenosi Reuters.

Komisija nije navela koliko, od 72 uvjeta za viznu liberalizaciju, Turska još  treba  ispuniti , ali je ukazala na nekoliko područja na kojima još ima posla.

Bruxelles je apelirao  na Tursku da unaprijedi readmisiju građana iz  trećih zemalja iz svih članica EU, kako bi se od 1. juna Sporazum EU i Turske o readmisiji u potpunosti poštovao.

Premijer Turske, Ahmet Davutoglu rekao je u utorak da Ankara ispunjava sve uvjete  sporazuma sa EU od marta i da će, ako Evropa ne ispuni svoj dio dogovora, Turska prestati ispunjavati  preuzete obaveze.
Pogledaj vesti o: Vize,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.