EK: Bezvizni režim za Tursku 4. maja ako ispuni uslove

Izvor: Vostok.rs, 20.Apr.2016, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Bezvizni režim za Tursku 4. maja ako ispuni uslove

Evropska komisija je saopštila da će 4. maja predložiti uvođenje bezviznog režima za građane Turske od kraja juna, ali ako zvanična Ankara ispuni preostale uslove.

U prvom izveštaju EK o primeni sporazuma Evropske unije i Turske od 18. marta navodi se da je ostvaren dobar napredak u smanjenju priliva migranata se, ali je potrebno više resursa i posvećenosti kako bi se na održiv način sprovodilo vraćanje migranata iz Grčke u Tursku, kao i direktni transfer sirijskih izbeglica iz Turske u Evropu, preneo je Rojters.

„Komisija će 4. maja objaviti svoj treći izveštaj o napretku Turske na polju vizne liberalizacije i, ako Turska preduzme neophodne mere da bi ispunila preostale uslove, uz izveštaj će biti objavljen i zvanični predlog da se Turska stavi na listu zemalja čijim građanima nije potrebna viza za zemlje EU“, navodi se u izveštaju EK.

Komisija nije navela koliko od 72 uslova za viznu liberalizaciju Turska još treba da ispuni, ali je ukazala na nekoliko područja na kojima još ima posla.

U izveštaju se navodi da su među problematičnim područjima zastoj u obradi zahteva za azil, omogućavanje zakonskog pristupa tržištu rada za sve izbeglice, pooštravanje viznih uslova za zemlje sa visokim rizikom od migracija, preduzimanje neophodnih koraka za poštovanje osnovnih ljudskih prava i okončanje diskriminacije protiv građana članice EU Kipra, koju zvanična Atina ne priznaje.

EK je takođe apelovala na Tursku da unapredi readmisiju građana te zemlje i državljana trećih zemalja iz svih članica EU, kako bi se od 1. juna Sporazum EU i Turske o readmisiji u potpunosti poštovao.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je juče rekao da Ankara ispunjava sve uslove sporazuma sa EU od marta i da će, ako Evropa ne ispuni svoj deo dogovora, Turska prestati da ispunjava preuzete obaveze.

Predsednik Komisije Žan-Klod Junker je nakon sastanka sa Davutogluom sinoć u Strazburu istakao da kriterijumi za viznu liberalizaciju neće biti ublaženi.

Da bi stupio na snagu, predlog uvođenja bezviznog režima za Tursku treba da odobri većina članica EU i većina poslanika Evropskog parlamenta.

Taj predlog se smatra kontroverznim u Nemačkoj i Francuskoj, gde se mnogi plaše da će doći do velikog priliva turskih migranata, iako im uvođenje bezviznog režima ne bi omogućilo rad niti boravak duži od tri meseca u EU.

Pogledaj vesti o: Vize,   Evropska Unija,   Grčka

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Bezvizni režim za Tursku?

Izvor: Deutsche Welle, 21.Apr.2016, 11:21

Evropska komisija trebalo bi već 4. maja da donese odluku o liberalizaciji viznog režima za Tursku. Međutim tu je i spor sa Ankarom, jer ministri unutrušanjih poslova EU žele da se u ugovor unese jedna dodatna klauzula...Komesar Evropske unije vidno lebdi iznad političke vode: i pored Ankarinih...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.