Izvor: Blic, 10.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nemačka podržava ukidanje viza građanima Srbije

Nemačka vlada podržava ukidanje viza za građane Srbije i evropski put naše države, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić posle sastanka u Berlinu s nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom.



"Ministar Šojble izrazio je nedvosmislen stav da njegovo ministarstvo i Nemačka vlada smatraju da treba što pre stvoriti sve uslove za ukidanje viza građanima Srbije, ukoliko je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naravno Srbija uradila sve ono što je predviđeno 'mapom puta'", izjavio je Dačić Tanjugu. On je podsetio da je Srbija po oceni Evropske komisije učinila gotovo sve što je predviđeno "mapom puta" za liberalizaciju viznog režima.

Prema Dačićevim rečima, Šojble je izrazio lično uverenje da će odluka Evropske komisije početkom jula, a koja se tiče vizne liberalizacije, biti pozitivna i u korist građana Srbije.

"Razgovarali smo i o nizu drugih bilateralnih pitanja i dogovoreno je da se što pre završi izrada sporazuma o policijskoj saradnji i protokola o sprovođenju readmisije, kao i da tim povodom ministar Šojble bude moj gost u Beogradu prilikom potpisivanja tih dokumenata", najavio je Dačić.

Dačić je rekao da se u vezi s tim nastavljaju razgovori sa ministarstvima unutrašnjih poslova i drugih zemalja članica EU, ali, važno je, kako je ocenio, da se nemačka vlada, odnosno nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova, neće suprotstavljati pozitivnoj odluci ili predlogu Evropske komisije.

"O svim ovim pitanjima u ponedeljak i utorak ću razgovarati sa ministrima unutrašnjih poslova i pravde Belgije i Švedske. Naročito imajući u vidu da će Švedska biti sledeci predsedavajuci Evropske Unije, koji predsedavanje preuzima 1. jula", najavio je Dačić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.