DAČIĆ: Ukidanje viza sa Kinom verovatno 15. januara

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Dec.2016, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAČIĆ: Ukidanje viza sa Kinom verovatno 15. januara

Dačić je osvrćući se na 2016. rekao da je Srbija po svim ključnim strateškim pravcima ostvarila veliki napredak.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će Sporazum o uzajamnom ukidanju viza sa Kinom verovatno stupiti na snagu 15. januara 2017.

Dačić je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da su sve unutrašnje procedure u Srbiji i Kini u vezi sa potvrđivanjem tog sporazuma završene, te da će on stupiti na snagu 30 dana pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dve države razmene obaveštenja o tome.

Navodeći da je Srbija jedna od 11 zemalja u svetu koja sa Kinom ima takav sporazum, Dačić je rekao da građanima Srbije nisu potrebne vize za putovanja u 64 zemlje, te da vlada nastavlja politiku ukidanja viza sa što više zemalja.

Ocenjujući da je ostvaren napredak u evropskoj agenda, Dačić kaže da su strateški pravci put ka EU, unapređenje i učvršćenje odnosa sa tradicionalnim prijateljima, kao i učvršćivanje mira i stabilnosti u regionu.

Dačić kaže da je ove godine imao 131 susret sa međunarodnim zvaničnicima, od čega 37 u zemlji i 94 u inostranstvu.

Najavljujući da će se u idućoj godini raditi na novom zakonu o spoljnim poslovima, Dačić je rekao da je u ovoj godini imenovano 14 šefova diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a da će još neka imenovanja biti u prvim nedeljama 2017.

Odgovarajući na pitanje novinara o stradanju dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji i odgovornosti ambasadora Olivera Potežice, Dačić je rekao da se još čeka izveštaj libijskih vlasti, navodeći da je do sada bilo više razgovora o tome.

“Nismo sigurni da ćemo ga dobiti”, rekao je Dačić, ali i apelovao na Libiju, ali i SAD, za koju kaže da nije spremna da prihvati odgovornost da dostave izveštaje.

SAD treba da razjasne, kaže Dačić, pitanje da li su službenici stradali od njihovih vadzušnih udara, navodeći da je obdukacija utvrdila da su stradali od posledica vazdušnih udara.

Naveo je da o krivično-pravno odgovornosti odlučuje Tužilaštvo, a ne Ministarstvo spoljnih poslova, ali ne negira da je bilo propusta u procedurama.

Posle stradanja dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića u februaru formirana je Komisija u MSP, a Dačić kaže da će biti organizovan sastanak predstavnika te Komisije sa novinarima na kojem će predstavnici medija biti upoznati sa detaljima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.