Banović: Nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza

Izvor: Politika, 21.Dec.2011, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banović: Nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza

BEOGRAD – Broj zahteva za azil u zemljama Evropske unije (EU) osetno je smanjen u ovoj godini u odnosu na 2010. i u ovom trenutku nema opasnosti od ponovnog uvođenja viznog režima za Srbiju, izjavio je danas načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije Nenad Banović.

Banović koji se nalazi i na čelu Komisije bezviznog režima putovanja sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU za 2011. godinu rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da je u 2010. godini bilo ukupno 17.715 zahteva za azil u zemljama EU koje su podneli srpski državljani.

„U 2011. godini će taj broj do kraja godine iznositi oko 7.500. Može se zaključiti da je došlo do osetnog pada što je smanjenje za više od 10.000”, precizirao je Banović.

On je istakao da Komisija, od februara 2011. godine kada je formirana preduzima mere u cilju smanjenja broja mogućih lažnih azilanata iz Srbije i očuvanju vizne liberalizacije.

„U ovom trenutku ne postoji opasnost od ponovnog uvođenja viza za Srbiju. Vlada i Komisija daće sve od sebe u narednom periodu da se otkloni i smanji bilo kakva nedoumica oko toga da li Srbiji mogu biti uvedene vize”, istakao je Banović.

Kao mere koje se preduzimaju on je naveo pojačanu kontrolu putnika na izlazu iz Srbije ka zemljama u zoni šengena, kao i pojačan rad na prikupljanju podataka o organizatorima putovanja - turističkim agencijama, prevoznicima i pojedincima u cilju sprečavanja eventualnih zloupotreba vizne liberalizacije.

Banović je naveo da je Uprava kriminalističke policije prekontrolisala rad oko 40 turističkih agencija i privatnih prevoznika ali da nisu utvrđeni elementi organizovanosti koji bi vodili zloupotrebama.

U cilju sprečavanja „lažnih azilanata” protiv svih osoba koje poseduju biometrijske pasoše Srbije a koje su nadležnim inostranim organima dali izjavu da putne isprave ne poseduju, MUP je, prema rečima Banovića, pokrenuo postupak oglašavanja pasoša nevažećim.

On je rekao da je Srbija je zatražila odgovor od EU u vezi sa predlogom za promenu zakonodavstva koja bi stvorila zakonske osnove za sankcionisanje zloupotrebe viznog režima i dodao da se uskoro očekuju izmene Krivičnog zakona.

Banović je podsetio da je Vlada Srbije u junu ove godine donela Uredbu kojom su definisane dužnosti osoba koje prelaze granicu i istakao da je na osnovu te Uredbe sa granice na izlasku iz Srbije, do sada vraćeno više od 2.000 srpskih državljana.

Beta

objavljeno: 21.12.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Banović: Nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza

Izvor: EMportal, 21.Dec.2011

Broj zahteva za azil u zemljama Evropske unije osetno je smanjen u ovoj godini u odnosu na 2010. i u ovom trenutku nema opasnosti od ponovnog uvođenja viznog režima za Srbiju, izjavio načelnik Uprave granične policije Nenad Banović.

Nastavak na EMportal...

Srbija ostaje u bezviznom režimu

Izvor: Mondo, 21.Dec.2011

Načelnik Uprave granične policije Ministrastva unutrašnjih poslova Nenad Banović izjavio je danas da Srbiji u ovom trenutku ne preti opasnost od ukidanja vizne liberalizacije.

Nastavak na Mondo...

Broj „lažnih azilanata” drastično smanjen

Izvor: Politika, 21.Dec.2011

BEOGRAD – Broj zahteva za azil u zemljama Evropske unije (EU) osetno je smanjen u ovoj godini u odnosu na 2010. i u ovom trenutku nema opasnosti od ponovnog uvođenja viznog režima za Srbiju, izjavio je danas načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije Nenad Banović. Banović koji se nalazi...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.