Ðurović: Više od 500 tražilaca azila su deca

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2014, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ðurović: Više od 500 tražilaca azila su deca

Više od 500 tražilaca azila u Srbiji su deca, dok je više od 400 njih bez pratnje i oni najbrže odlaze iz centara za prihvat azilanata, rekao je izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Ðurović.

"Oni dođu do centra za azil i vrlo brzo nestanu, što govori o tome da postoji organizovan sistem krijumčarenja ljudi. Da li je u pitanju trgovina ljudima, mi ne možemo sa sigurnošću reći", naglasio je Ðurović za RTS.

On je dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su ta deca često uključena u lance prosjačenja, prinudnog rada, da bi odradili svoj put do Evrope.

"Deca kažzu da su svesni da idu u neizvesnost, ali da ovaj put nema alternativu, da su voljni da rade i godinama, jer je život u zemljama iz kojih dolaze za njih nemoguć", rekao je Ðurović.

To što je Nemačka proglasila Srbiju zemljom sigurnog porekla smanjiće, kako kaže, broj tražilaca azila iz Srbije u Nemačkoj.

Ðurović objašnjava da će se ubuduće brzo završavati procedure, tako da će građani Srbije koji su zatražili azil u Nemačkoj brzo završavati postupak i oni koji dobiju azil ostajati, dok će ostali brzo biti vrćani kući.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.