Zvuk cvrčaka mogao bi nestati u Evropi

Izvor: N1 televizija, 12.Feb.2017, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvuk cvrčaka mogao bi nestati u Evropi

Evropska populacija cvrčaka i skakavaca je ugrožena, ustanovljeno je u prvoj sveobuhvatnoj proceni koja je otkrila da četvrtini vrsta tih insekata preti izumiranje, javlja BBC.

Prema podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN) ta skupina insekata najugroženija je od svih dosad posmatranih u Evropi.

Evropa je stanište za više od 1000 vrsta skakavaca i cvrčaka.

Cvrčci i skakavci, skupina poznata kao Orthoptera, žive na travnjacima. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Oni su važan izvor hrane za ptice i reptile i njihov bi nestanak mogao ugroziti celi ekosistem. Njihova staništa ugrožavaju požari, intenzivna agrikultura i razvoj turizma.

Žan Kristof Vi, zamenik direktora Programa za globalne vrste IUCN-a, rekao je da treba učiniti više kako bi se zaštittila njihova staništa. "Ne počnemo li odmah delovati, glas cvrčaka moglo bi uskoro postati prošlost", upozorio je.

Deo populacije izgubljen je zbog požara, posebno u Grčkoj i na Kanarskim ostrvima. "Rezultati crvene liste IUCN-a posebno su zabrinjavajući, rekao je Luk Bas, direktor evropskog regionalne kancelarije IUCN-a.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski cvrčci i skakavci bi uskoro mogli da nestanu

Izvor: Radio 021, 12.Feb.2017

Evropska populacija cvrčaka i skakavaca je ugrožena, ustanovljeno je u prvoj sveobuhvatnoj proceni koja je otkrila da četvrtini vrsta tih insekata preti izumiranje, javlja BBC...Prema podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN) ta grupa insekata najugroženija je od svih dosad posmatranih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.