Izvor: B92, 30.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvornik: Svedok prepoznao mučitelje

Beograd -- Svedok prepoznao je Dragana Slankovića i Ivana Koraća kao učesnike u mučenju Muslimana na lokacijama kod Zvornika.

Zaštićeni svedok pod pseudonimom F je, na suđenju u Beogradu za ratne zločine u Zvorniku, svedočio putem video linka iz Sarajeva. On je potvrdio navode optužnice da su Slavković, poznatiji kao "Toro", i Korać, zvani "Zoks", bili na lokacijama "Ekonomija" i "Ciglana" od maja do polovine jula 1992. godine, gde je ubijeno najmanje troje ljudi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Svedok je naveo da je uhapšen 8. maja i posle informativnog razgovora u SUP-u Zvornik odveden na Ekonomiju, gde je ostao do 12. maja.

Prema njegovom svedočenju, zatvorenike su tukli Kraljevčani i Lozničani, rekavši da se seća "Tore", "Zoksa", "Pufte", "Saše", "Štuke", "Kardelja", "Save" i "Prlje".

Svedok F je naveo da je na "Ekonomiji" zatekao Envera i Nesiba Dautovića, koje su "Toro" i "Zoks" pretukli, a Nesib je nakon batina podlegao povredama. "Sećam se i Abdulaha Buljubašića – Bubice, kojeg su pretukli na mrtvo, a kasnije i dokrajčili", rekao je on.

Zaštićeni svedok je naveo da je posle tri dana prebačen u Ciglanu, gde je ostao dva meseca, dodavši da su tamo bili prisutni "Toro" i "Zoks", koji je, kako je posvedočio, po dolasku sa ratišta pucao između zatvorenika.

On je naveo i da su optuženi bili tu kada je "Pufta" odsekao nožem tetovažu Enveru Dautoviću i kada je iz Ciglane izveo Ismeta Čiraka, kome je prethodno nožem posekao vrat.

Prvooptuženi, predsednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić, i drugooptuženi komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović, izjasnili su se da nisu krivi po optužnici za prisilno iseljavanje 1.822 Muslimana iz sela Kozluk i Skočić 26. juna 1992. godine.

Pripadnici jedinice "Žute ose" Slavković, Korać i Siniša Filipović negirali su izvršenje zločina na lokalitetima "Ekonomija", "Ciglana" i Domu kulture u Čelopeku, dok se šestooptuženi Dragutin Dragičević brani ćutanjem.

Suđenje pred većem predsedavajuće Tatjane Vuković nastavlja se 26. februara u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.