Izvor: Nezavisne Novine, 03.Maj.2018, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zurof: Austrija zakonom da zabrani ustaške simbole

BEČ - Efraim Zurof, šef Centra "Simon Vizental", rekao je da očekuje da austrijski parlament usvoji zakon koji bi zabranio ustaške simbole i veličanje fašizma.

Zurof je ocijenio da je ophođenje Austrije sa zločincima iz Drugog svjetskog rata "apsolutno idiotsko" i posebne kritike uputio na ono što se dešava u Blajburgu.

"Postojao je ekstremno zločinački režim, a u Blajburgu se svake godine okupljaju ona lica koja žale za tim režimom. To je apsolutno ludilo", >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << rekao je Zurof za bečki "Standard".

On je naglasio da je Ante Pavelić bio jedan od najgorih masovnih ubica u evropskoj istoriji i upitao kako neko može da mu odaje počast.

"Zašto je tako nešto moguće u Austriji? U Hrvatskoj tako nešto ne mogu da urade i to je dobro. Zašto austrijska Vlada dozvoljava tako nešto, zašto to dozvoljava crkva", upitao je Zurof.

On je odbacio tvrdnje Vlade Austrije da je komemoracija u Blajburgu u nadležnosti crkve.

"To je crkveno pitanje kao što je što sam ja glavni rabin Zulu zemlje. Namjerno se gleda po strani. Apsolutno je ludo i to me čini ljutim", naglasio je Zurof.

On je konstatovao da je "Austrija najgori slučaj u gonjenju nacista" i naglasio da se nacistički zločinci u toj zemlji uopšte ne gone, te da je Austrija pokušala sve kako bi spriječila krivično gonjenje.

"U slučaju Erne Vališ, koja je bila čuvar u koncentracionom logoru Majdanek, rekla mi je tadašnji ministar pravosuđa Karin Gastinger da ne može da je goni jer ono što je tamo činila predstavlja `samo` pasivno saučesništvo u genocidu. Ako je saučesnik u genocidu, onda ne može biti pasivna", primijetio je Zurof i ukazao da postoje svjedoci da je Erna Vališ ubijala ljude u Majdaneku.

Zurof je istakao da i danas ima nacističkih zločinaca koji žive u Austriji, ali nije mogao da kaže koliko ih je.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.