Zukorlić unosi razdor među Bošnjake

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2011, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić unosi razdor među Bošnjake

Direktorka novopazarske nevladine organizacije "Urban in" Aida Ćorović smatra da muftija Muamer Zukorlić poslednjih nekoliko godina, kada mu je propao svaki plan da postane reis u Srbiji, podršku poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića koristi da lažira jedinstvo Bošnjaka u celom regionu i stvara utisak lažne sigurnosti i jedinstva i navodne vezanosti za "majku Bosnu".

Komentarišući nedavnu izjavu Zukorlića da Bošnjaci Sandžaka nisu razjedinjeni, nego su "najjedinstveniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << narod na svetu", Ćorović je navela da je blasfemično i nemoralno da o jedinstvu Bošnjaka govori baš Muamer Zukorlić, "čovek koji se zdušno potrudio da poseje seme zla i mržnje među nama".

"Bošnjaci prolaze kroz veoma bolan i traumatičan period sopstvenog profilisanja posle raspada Jugoslavije, nedostaje nam zrelosti i iskrene introspekcije da definišemo sebe u odnosu na novonastalu sitaciju i otuda brojni antagonizmi i neslaganja unutar bošnjačkog korpusa. Ako se tome dodaju neskrivene političke, tačnije namere podstaknute ličnim bogaćenjem i korišću, onda nije ni čudo da, makar kada je Sandžak u pitanju, poslednjih dvadeset godina stalno govori o nekim polarizacijama i podelama. Mislim, međutim, da podela među Bošnjacima nikada nije bila dublja i dramatičnija nego danas i za tu, najnoviju, podelu upravo je odgovoran Zukorlić", istakla je ona.

"Sam tekst je mala sociološka analiza nošenja hidžaba u kome sam apsolutno podržala pravo muslimanki da se pokriju, a da ih niko istovremeno ne smatra teroristkinjama. S druge strane, upozorila sam na mogućnost manipulisanja maramom, posebno kada su pitanju veoma mlade devojke, koje nemaju jasno razvijen stav o tome. Ali, ono što je zaista izazvalo ’potres’ jeste upozorenje na intenzivno političko delovanje Muamera Zukorlića", objasnila je ona.

Ona objašnjava da je svrha ovih događaja "pripremanje javnog mnjenja u kome oni, koji žive u Sandžaku, treba da poveruju da je to autentična potreba mladih devojaka, da se u Sandžaku živi neka vrsta islamske džamahirije u kojoj je Muamer Zukorlić prirodni lider.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.