Zukorlić menja veru za politiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2010, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić menja veru za politiku

BEOGRAD -

Ministarstvo vera smatra da je više nego jasno da je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić napustio teren vere i upustio se u poltičke vode za šta su mu potrebni sagovornici iz drugih resora, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Ministarstvo tvrdi da vodi principijelnu i doslednu politiku s ciljem da svi vernici u Srbiji ostvaruju prava prema najvišim evropskim standardima i veruje da postoje mogućnosti za ponovno uspostavljanje saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa Islamskom zajednicom u Srbiji (IZuS) i muftijom Zukorlićem.

"Ukoliko muftija reši da se ponovo bavi verom i dobrom islama, prestane sa uslovljavanjima i odstupi od retorika iz koje proizlazi da postoji samo jedna istina i to njegova da je uvek i jedino on u pravu po svim pitanjima, verujemo da postoje mogućnosti za ponovno uspostavljanje saradnje", navode u ministarstvu i dodaju da je ta saradnja i komunikacija uostalom moguća i na drugim nivoima i da se ona u određenoj meri i održava.

Poziv veroučiteljima

Ministarstvo je pozvalo veroučitelje da se posvete svom plemenitom zadatku i da ne dozvole dalju instrumentalizaciju svog poziva radi ostvarivanja ciljeva koji nemaju veze sa verskom nastavom, a mogu imati nesagledive posledice.

Napominje se i da Komisiju sačinjavaju po tri predstavnika ministarstva prosvete i vera i po jedan predstavnik tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

"Stalne opstrukcije rada Komisije, namera države da uvede red u toj oblasti i tako deci islamske veroispovesti omogući redovno pohađanje verske nastave, opredelili su nas za stav da se u Komisiju odredi reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, koji među svim muslimanima u Srbiji ima najviše versko dostojanstvo", istakli su u ministarstvu.

Postojanje dve upravljačke strukture u Islamskoj zajednici pravi mnogobrojne probleme, pa ministarstvo, koje je, saglasno Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, zaduženo za registraciju crkava i verskih zajednica, pažljivo, kažu, izučava koju će od dve opcije preporučiti kao jedinstvenu i tradicionalnu.

O rezultatima tog izučavanja javnost će, ukazali su, biti blagovremeno obaveštena.

Upitani da li su predstavnici ministarstva imali kontakte sa premijerom ili predsednikom Srbije oko pitanja koja pokreće Zukorlić, u ministarstvu kažu da tu nije reč o državnim pitanjima od najvećeg značaja i da je očito da muftija smatra da njegovi sagovornici mogu biti samo iz vrha države.

"Radi se o sastavu Komisije za versku nastavu, a ne državnim pitanjima od najvećeg značaja, koja bi podrazumevala obaveštavanje predsednika Republike i Vlade. Nije naša dužnost da postupamo po zahtevima glavnog muftije Zukorlića, koji očigledno smatra da njegovi sagovornici mogu biti samo iz vrha države", navode u ministarstvu vera.

Resorno ministarstvo tvrdi da ničim nije doprinelo podelama u Islamskoj zajednici koje su nastale nakon razbijanja SFRJ.

Budući da je podela nasleđe iz prethodne dve decenije, kažu, da je ministarstvo preduzelo više mera s ciljem da se islamskim vernicima obezbedi ustavom i zakonima garantovano pravo na verske slobode i obavljanje verskih obreda.

"Državna pomoć je dodeljivana i jednoj i drugoj Islamskoj zajednici, s tim da deo na čijem čelu je glavni muftija Zukorlić povlači znatno veći iznos sredstava", navode u ministarstvu.

Objašnjavaju da su bili dužni na neku, kako kažu, vrstu neutralnosti zbog stava Međunarodnog suda pravde u Strazburu, koji je u sličnom slučaju zauzeo stanovište da bugarski državni organi nemaju pravo da arbitriraju ni da favorizuju neku od podeljenih frakcija u tamošnjoj Islamskoj zajednici.

Tako je, navode, svaki njihov angažman bio praktično osuđen na neuspeh zbog čvrstog i nepomirljivog stava Zukorlićeve opcije da ne prihvati bilo kakav kontakt i saradnju sa delom Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis ul ulema Adem Zilkić.

U Ministarstvu vera smatraju da najavljivani pa otkazani protest veroučitelja ima isključivo političku pozadinu i u funkciji je, kažu, promovisanja političkih ideja koje poslednjih meseci u javnost neprekidno plasira muftija Zukorlić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.