Zukorlić: Predsednik ili prorok?

Izvor: S media, 09.Apr.2012, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić: Predsednik ili prorok?

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić uzburkao je za vikend domaću javnost, najavivši da će se kandidovati za predsednika Srbije. On je danas u Novom Pazaru počeo da skuplja potpise, a ukoliko uspe da ih sakupi dovoljno, biće prvi verski vođa koji se kandidovao za predsednika jedne evropske zemlje!

Zukorlić, naime, smatra da je zemlja na ivici propasti i sebe vidi kao spasitelja Srbije. On je, ujedno, ubeđen da će njegov program biti pravo osveženje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i da će zbog toga dobiti ozbiljan broj glasova.

Zukorlić kao Muhamed

Ipak, stručna javnost ne slaže se sa njegovim mišljenjem. Islamolog Darko Tanasković za S media portal kaže da je Zukorlić sebi dao za pravo da se ponaša kao prorok Muhamed:

- Muftiji Zukorliću je očigledno važnija svetovna vlast nad vernicima koje smatra svojim podanicima. Njemu je glavni cilj je ukidanje beogradskog Rijaseta i uništavanje Islamske zajednice Srbije,i uradiće sve da do toga dođe. On je već pozivao Bošnjake na bojkot popisa pa mu to nije uspelo, a uskoro će se uveriti da mu neće uspeti ni ovaj poduhvat. Problem je što se država Srbija nije postavila prema dosadašnjem delovanju Zukorlića.

Na velika vrata u politiku

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za S media portal ocenjuje da Zukorlić pokušava da objedini muslimanske glasove u dosta jakoj konkurenciji, ali i da na velika vrata uđe u politiku.

-Zukorlić pokušava da se nametne kao kandidat, ali i neko ko će dati podršku jednoj bošnjačkoj listi – kaže Dejan Vuk Stanković za S media portal.

- Ne verujem da ima ozbiljnije pretenzije, osim da objedini glasove Bošnjaka u svoju korist. On već duže vreme ima ne samo verski već i politički uticaj u Sandžaku. To će dovesti do novih kontroverzi u Islamskoj zajednici. Već postoje jasni kritički tonovi prema ton činu. On sad pokušava da se kroz institucije sistema nametne kao sagovornik nekoj budućoj vlasti.

Politički neozbiljno

Predsednica NVO Urban-in Aida Ćorović u izjavi za S media portal kaže da Zukorlićeva kandidatura nije ozbiljan politički čin.

-On ne može da skupi dovoljno potpisa za listu za lokalne izbore, onda cela stvar postaje još smešnija – kaže Aida Ćorović za S media portal.

Zukorlić traži zaštitu od Ministarstva pravde i RIK

Tri predsednika za 20 godina: Koga Srbija bira za lidera

Srbi na izborima: Velikomučenici na glasačkim listićima

- Sa druge strane, Srbija je većinski srpska zemlja, pa kandidatura jednog hodže obesmišljava celu priču. Sve ovo me neodoljivo podseća na prve višestranačke izbore 1990, kada smo imali gomilu čudnih likova na izbornim listama. On želi da bude u žiži interesovanja i ne bira sredstva da to uradi. Ustav njegove Islamske zajednice mu zabranjuje da se politički angažuje, a on ni manje ni viđe najavljuje da će da bude predsednik države, i obećava da će, ako pobedi, skinuti uniform verskog lidera. Nije valjda da bi hteo da u uniformi bude predsednik?! Ali uspeva u onome što želi, da bude u centru medijske pažnje.

Nema straha od incidenata

Sagovornici S media portala složni su u oceni da kandidaturu Zukorlića neće podgrejati strasti u Sandžaku.

-Ne očekujem tenziju, ona bi za mene predstavljala iznenađenje - kaže analitičar Dejan Vuk Stanković. - Ne verujem da su mu cilj političkog programa provokacija i nasilje. Njegova kandidatura je politički smeo i pomalo drzak čin, kojim pokušava da pripuki glasove za svoje političke ciljeve. Istovremeno želi da pomrsi račune svojim političkim protivnicima Rasimu Ljajiću I Sulejmanu Ugljaninu.

Aida Ćorović napominje da tenzije mogu da stvore uticajni ljudi u Sandžaku, a da Zukorlić, u ovom trenutku to nije:

-Možda je bilo trenutaka kad je imao veći uticaj, ali on nije uspeo ni u bojkotu popisa. Ja sam prognozirala da bi mogao da utiče na 10.000 ljudi, ali se na kraju ispostavilo da ni 2.000 građana nije bojkotovalo popis države Srbije. Samo se stvara velika galama, ali on nema veliki uticaj u Sandžaku. Pre tri dana je pozivao na neposlušnost prema državi, a sada hoće da bude njen predsednik!? To nije ozbiljna poruka glasačima.

(S media)

Foto: http://www.islamskazajednica.com

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.