Izvor: Blic, 02.Jan.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žreb za redosled predsedničkih kandidata 3. januara

Republička izborna komisija (RIK) odredila je žrebom redne brojeve kandidata u trci za predsednika Republike na izborima zakazanim za 20. januar. Na vrhu liste na glasačkim listićima biće Tomislav Nikolić, kandidat Srpske radikalne stranke dok će pod poslednjim brojem devet biti navedeno ime Milanke Karić, kandidatkinje Pokreta "Snaga Srbije". Aktuelni predsednik Srbije Boris Tadić će biti pod rednim brojem tri, kandidat NS Velimir Ilić će biti pod brojem četiri, dok će kandidat >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << LDP Čedomir Jovanović biti pod brojem sedam.

Redni brojevi kandidata na predsedničkim izborima

1. Tomislav Nikolić (Srpska radikalna stranka)

2. Jugoslav Dobričanin (Reformistička stranka iz Niša)

3. Boris Tadić (Demokratska stranka)

4. Velimir Ilić (Nova Srbija).

5. Ištvan Pastor (Mađarska koalicija)

6. Marijan Rističević (Narodna seljačka stranka)

7. Čedomir Jovanović (Liberalno-demokratska partija)

8. Milutin Mrkonjić (Socijalistička partija Srbije)

9. Milanka Karić (Pokret "Snaga Srbije)

Formiranje liste kandidata žrebom prvi put je predviđeno Zakonom o izboru predsednika Srbije, a RIK je na sednici 28. decembra 2007. donela Pravila za utvrđivanje rednog broja kandidata na listi za izbor šefa države. Žreb je obavljen na sednici u Skupštini Srbije koja je počela u 20 časova, a zasedanje je direktno prenošeno na drugom programu Radio-televizije Srbije.

Žreb je bio obavljen prema pravilima koja su bila objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" i na sajtu RIK-a, korišćene su neprovidne kugle i dva bubnja. U jednom su bila ispisana imena kandidata i naziv predlagača, a u drugom redni brojevi.

Kugle iz bubnjeva za žrebanje izvlačili su sekretar RIK-a, odnosno njegov zamenik. Naizmenično su se izvlačila imena kandidata i redni broj.

Devet kandidatura

RIK je potvrdio devet kandidatura za predsednika Srbije, a lista kandidata biće objavljena 5. januara.

Potvrđene su kandidature Tomislava Nikolića (Srpska radikalna stranka), Čedomira Jovanovića (Liberalno-demokratska partija), Borisa Tadića (Demokratska stranka), Milutina Mrkonjića (Socijalistička partija Srbije), Milanke Karić (Pokret "Snaga Srbije"-Bogoljub Karić), Ištvana Pastora (Mađarska koalicija), Jugoslava Dobričanina (Reformistička stranka iz Niša), Marijana Rističevića (Narodna seljačka stranka) i Velimira Ilića (Nova Srbija).

Birači će do 14. janura dobiti obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora, a predizborna tišina i zabrana izborne propagande trajaće od 17. januara u ponoć do zatvaranja biračkih mesta, 20. januara u 20 sati.

Biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Rezultati glasanja i dostavljanje izbornog materijala RIK-u biće obavljeni najkasnije do 21. januara u 14 sati, a konačni rezultati izbora biće objavljeni u "Službenom glasniku", najkasnije do 24. januara u 20 sati.

Uslediće period za podnošenje eventualnih prigovora RIK-u, žalbi protiv rešenja te komisije, zatim žalbi i prigovora sa spisima Vrhovnom sudu Srbije i konačno donošenje odluke po žalbi u tom sudu.

Posle pribavljanja rezultata izbora, pobedniku u izbornoj trci biće izdato uverenje o izboru za šefa države.

Kandidatima po 117.000 evra, pobedniku četiri miliona

Devet kandidata za predsednika Srbije dobiće u narednih 10 dana po 9,37 miliona dinara iz republičkog budžeta za finansiranje troškova predizborne kampanje.

Za troškove kampanje za predsedničke izbore u Srbiji 20. januara iz budžeta će biti izdvojeno 421.666.367 dinara, od kojih će 20 odsto na jednake delove podeliti svi kandidati koji budu na izbornoj listi, dok preostalih 80 odsto dobija pobednik na izborima, odnosno budući predsednik.

Tako će iz budžeta svih devet kandidata dobiti 84.333.273 miliona dinara, odnosno po nešto više od 117.000 evra.

Pobedniku treba da pripadne 80 odsto od ukupne sume – 337.333.094 dinara, odnosno oko četiri miliona evra.

Po Zakonu o finansiranju političkih partija kandidati za predsednika novac za finansiranje kampanje mogu da prikupljaju i iz privatnih izvora,

i to najviše po 84 miliona dinara.

Pojedinacno fizičko lice ne može da priloži više od 420.000 dinara, a pojedinačno pravno lice više od 1,64 miliona dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.