Zoran Janjušević pokrao Filipa Ceptera za 800.000 evra

Izvor: Blic, 02.Nov.2012, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Janjušević pokrao Filipa Ceptera za 800.000 evra

Zoran Janjušević (49) uhapšen je juče ujutru u svojoj velelepnoj kući u Tolstojevoj ulici broj 7 zbog sumnje da je počinio zloupotrebu tešku 800.000 evra, i to na štetu kompanije biznismena Filipa Ceptera u kojoj je bio zaposlen kao specijalni savetnik. Velelepna vila Zorana Janjuševića u Tolstojevoj 7

Janjušević se tereti da je kao specijalni savetnik preduzeća “Kargo logistički centar Brodogradilišta Beograd” podstrekavao direktora firme Pavla Miljkovića (50) >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da odobri plaćanje radova na njegovoj kući u Tolstojevoj ulici vrednoj 800.000 evra. Na izvođenju radova, kako saznaje “Blic”, bilo je angažovano čak 40 firmi.

- Miljković, koji je takođe juče uhapšen sumnjiči se da je od 2006. do 2010. godine, uz podstrekavanje Janjuševića, davao naloge finansijskoj službi da odobrava plaćanja na teret preduzeća za radove na Janjuševićevoj kući - saopštila je policija.

Brodogradilište "Beograd" na Savi

Svađa oko plena

Zloupotreba Zorana Janjuševića otkrivena je po prijavi jednog zaposlenog, koji je s njim i Miljkovićem najpre bio u kombinaciji, da bi se zatim posvađali. U policiji kažu da kada je u pitanju zloupotreba službenog položaja ne postoji razlika između društvenih i privatnih preduzeća i svaka mahinacija se goni po službenoj dužnosti.

Sporni radovi zavođeni su kao radovi za firmu, ali su angažovana preduzeća u stvari radila na Janjuševićevoj kući.

Osnivač “Kargo logistički centar Brodogradilišta Beograd” inače je holandska firma iza koje stoji kompanija “Cepter” biznismena Filipa Ceptera. Iz ove kompanije juče se niko nije oglasio. Veza Janjuševića i Ceptera inače datira od ranije.

Još 2001. premijer Zoran Đinđić dao je Janjuševiću zadatak da snimi stanje u Brodogradilištu “Beograd”.

Naredne godine, Janjušević je postavljen za stečajnog upravnika Brodogradilišta “Beograd”, a u novembru 2003. prodao ga je firmi Filipa Ceptera.

Zoran Janjušević, biografija:

- Rođen 22. avgusta 1960. u Sarajevu, u Beogradu živi od 1993. godine

- U Republici Srpskoj bio operativni radnik Službe nacionalne bezbednosti, ali ima tvrdnji da je od maja 1992. do početka 1993. bio vozač Dragana Kijca, šefa DB, Istočno Sarajevo.

- Pre početka rata u BiH bio direktor predstavništva “Motorole”

- Zoran Đinđić mu 2001. daje zadatak da snimi stanje u Brodogradilištu “Beograd”

- Imenovan za savetnika premijera Zorana Đinđića za poljoprivredu

- Posle oružane pobune Jedinice za specijalne operacuje postaje član Saveta za državnu bezbednost

- Održava vezu između BIA i Vlade Srbije

- Postavljen za stečajnog upravnika Brodogradilišta “Beograd” 2002, a već u novembru 2003. preduzeće prodaje firmi Filipa Ceptera

Filip Cepter, oštećeni vlasnik

Afere

Delimustafić - Osumnjičen da je kao stečajni upravnik beogradskog brodogradilišta neregularno izdao poslovni prostor bivšem ministru policije BiH Aliji Delimustafiću

Cementara - Zbog privatizacije cementare “Novi Popovac” posle šest godina istrage tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja. Sumnjalo se da mu je kompanija “Brajtenburger” (zainteresovana za kupovinu) uplatila dva miliona dolara

Mobtel - Istražni organi su Janjuševića povezivali i sa aferom Mobtel jer je kao predstavnik Vlade Srbije bio zadužen i za Mobtel.

Prisluškivanje - Saslušavan u policiji za navodnu umešanost u aferu prisluškivanja političara jer je, kao predstavnik “Motorole”, imao opremu.

Porez - Pred Drugim sudom 2005. bio osumnjičen da je izbegao plaćanje poreza 9,5 miliona dinara poreza kao bivši stečajni upravnik “Brodotehnike”.

Presuda

Zoran Janjušević je 3. marta 2007. prvostepenom presudom osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana i osam meseci zatvora zbog utaje više od sedam miliona dinara poreza. Kažnjen je i novčano sa 800.000 dinara.

Dan atentata na Zorana Đinđića

Janjušević je na dan atentata na Zorana Đinđića bio u zgradi Vlade Srbije i krenuo ka kancelariji premijera. Govorio je da je čuo nešto, ali u prvom trenutku nije pomislio da su pucnji. Posle toga je sišao sa sprata i video premijera Đinđića kako leži na prvoj ravnini stepenica. Odmah je, prema njegovom iskazu, Đinđiću raskopčao košulju i majicom pokušao da zaustavi krvarenje. Zatim je uvukao premijera u automobil, kojim je prevezen u Urgentni centar.

Povezane vesti: Uhapšena tri mladića zbog napada na Roma Ratni komandant mirno pružio ruke policajcima Ulemeku trajno oduzeta kuća u Beogradu Uhvaćeni kradljivci na Centralnom groblju Otmičare snimile sigurnosne kamere

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zoran Janjušević pokrao Filipa Ceptera za 800.000 evra

Izvor: medio.rs, 02.Nov.2012

Zoran Janjušević (49) uhapšen je juče ujutru u svojoj velelepnoj kući u Tolstojevoj ulici broj 7 zbog sumnje da je počinio zloupotrebu tešku 800.000 evra, i to na štetu kompanije biznismena Filipa Ceptera u kojoj je bio zaposlen kao specijalni savetnik.

Nastavak na medio.rs...

Janjuševiću i Miljkoviću pritvor do mesec dana

Izvor: Kurir, 02.Nov.2012

Viši sud pokrenuo istragu zbog sumnje da su oštetili preduzeće "Kargo logistički centar brodogradilišta Beograd" za 800.000 evra..BEOGRAD - Viši sud u Beogradu odredio je danas pritvor do 30 dana direktoru preduzeća "Kargo logistički centar brodogradilišta Beograd" Pavlu Miljkoviću i specijalnom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.