Znate li koliko Nikola Tesla ima naslednika?

Izvor: Mondo, 03.Apr.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li koliko Nikola Tesla ima naslednika?

Nikola Tesla je jedan od najvećih naučnika-izumitelja koji je ova planeta imala. Znate li da ima samo jednog živog krvnog srodnika?

Foto: MONDO Nikola Tesla

Beograd je danas bio domaćin jedinom živom krvnom srodniku velikog naučnika Nikole Tesle.

Njegovo ime je Vilijem Terbo (Trbojević), kome je Tesla bio pradeda-ujak. On je unuk unuci Angeline Tesla-Trbojević, starije sestre Nikole Tesle. Terbo je poslednji put video Teslu kad mu je bilo devet >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << godina.

Terbo je danas bio u poseti Skupštini grada Beograda, gde su mu domaćini bili gradski menadžer Goran Vesić i sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević. Oni su Teslinom nasledniku pokazali prostoriju u kojoj je Nikola Tesla bio primljen u Starom dvoru kada je posetio Beograd.

Goran Vesić je istakao da delo Nikole Tesle pripada celom čovečanstvu, ali s obzirom na to da je on bio Srbin, Grad Beograd i Republika Srbija imaju posebnu obavezu da očuvaju uspomenu na ovog velikog naučnika, piše u saopštenju Skupštine grada Beograda.

Dogovoreno je da Vilijem Terbo bude uključen prilikom realizacije projekata grada za proširenje Muzeja Nikole Tesle, kao i kreiranja drugih događaja koji će biti posvećeni očuvanju uspomene na Nikolu Teslu.

Foto: www.beograd.org.rs Goran Vesić i Viljem Terbo

Tesla je rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, Lika, tada Vojna granica (Vojna krajina) u sklopu Austrije, danas Republika Hrvatska.  Rođen je u porodici Milutina Tesle, sveštenika Srpske crkve (tada Karlovačka mitropolija). Njegova majka, Georgina, Đuka rođena je u porodici prote Nikole Mandića i Sofije, rođene Budisavljević, takođe iz ličke svešteničke porodice. Povezane vestiSjajna ideja: kupi ciglu za Muzej Nikole Tesle!Šta je Tesla voleo da jede? Probajte!MONDO: Da vas drmne "Elektricitet - Nikola Tesla"

Nikola Tesla je započeo školovanje u rodnom Smiljanu, nastavio u Gospiću, Rakovcu kod Karlovca, studirao je u Gracu i Pragu, ali studije nikada nije priveo kraju. Pre 1884. godine, kada je otišao u SAD, radio je u Mariboru, Pešti, Strazburu i Parizu.

U Njujorku je 1885. osnovao vlastitu kompaniju "Tesla" kada je i započeo izradu prvih modela predviđenih za široko korišćenje naizmenične struje - koja je preobrazila svet.

Tomas Edison je, inače, bio veliki protivnik Tesline koncepcije vezano za upotrebu naizmenične struje, najverovatnije zato što je imao uložena velika sredstva u proizvodnju jednosmerene.

U Evropu iz SAD-a Tesla je odlazio u tri navrata, 1889. i 1892. godine. Dva puta je boravio  u rodnoj Lici, jednom u Beogradu. Aprila 1892. stigao je u Gospić, gde je tada živela njegova teško obolela majka, koja je u njegovom prisustvu i umrla, 16. aprila. Mesec i po dana potom, na poziv delegacije opštine grada Beograda i Inženjerskog udruženja, doputovao je u posetu Beogradu, što je bilo propraćeno velikim patriotskim manifestacijama. I sam Tesla je tada u obraćanjima naglašavao srpski patriotizam.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. upisana u registar UNESKO-a "Pamćenje sveta".

Međunarodni aerodrom u Beogradu nosi ime Nikola Tesla. Njegovim imenom nazvani su Elektrotehnički institut u Beogradu koji je osnovan 1936, srednja tehnička škola, biblioteka Univerziteta u Nišu, dve termoelektrane u Srbiji.

Preminuo je u Njujorku 1943. godine, a urna sa njegovim pepelom preneta je iz SAD u Srbiju.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.