Izvor: Beta, 30.Apr.2014, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zloupotreba sredstava na lokalnom nivou

BEOGRAD, 30. aprila 2014. (Beta) - Medijska koalicija zatražila je u sredu od Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da zaustave zloupotrebu javnih sredstava namenjenih medijima na lokalnom nivou.

Medijska koalicija je u dopisu upozorila nadležna ministarstva da mnoge lokalne samouprave sredstva dodeljuju samo medijima koji su "spremni da pozitivno izveštavaju o njihovom radu, zanemarujući javni interes i potrebe lokalne zajednice za >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << objektivnim, pravovremenim i potpunim informisanjem".

Ta organizacija je takodje upozorila da lokalne samouprave "zloupotrebljavaju javne nabavke kako bi sredstva dodelila podobnim medijima".

"U pojedinim izveštajima Evropske unije naglašeno je da je taj neodgovarajući sistem budžetskog finansiranja jedan od primera ugrožavanja ravnopravnog tretmana medija na tržištu i omogućavanja takozvane 'meke cenzure'", napominje se u saopštenju.

Medijska koalicija podseća da Medijska strategija "jasno i nedvosmisleno propisuje da se javni interes u oblasti javnog informisanja ostvaruje sufinansiranjem projekata, po jedinstvenoj metodologiji, imajući u vidu propise o kontroli državne pomoći".

"Medijska koalicija očekuje od nove vlade da se na sveobuhvatan i sistemski način izbori s ovom pojavom i apeluje da se medijski zakoni u najhitnijem roku usvoje", piše u saopštenju.

Medijsku koaliciju čine Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Lokal pres.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Medijska koalicija: Zloupotreba budžetskih sredstava na lokalnom nivou

Izvor: Blic, 30.Apr.2014

Beograd - Medijska koalicija zatražila je danas od Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da zaustave zloupotrebu javnih sredstava namenjenih medijima na lokalnom nivou...Medijska koalicija je u dopisu upozorila nadležna ministarstva da mnoge lokalne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.