Zločin koji se NE SME zaboraviti

Izvor: Mondo, 06.Feb.2019, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločin koji se NE SME zaboraviti

Na današnji dan pre 18 godina na beogradskom Zelenom vencu na smrt je pretučen glumac Dragan Maksimović-Maksa. Napadači mislili da je romske nacionalnosti. Niko nije odgovarao za zločin.

Foto: YouTube/Petrijin venac

Brutalni napad grupe huligana pre 18 godina prekinuo je život glumca Dragana Maksimovića-Makse, koji je glumio u mnogim pozorišnim predstavama, filmovima i serijama, od kojih su najpoznatiji "Petrijin venac", "Lepa sela lepo gore", " >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Mi nismo anđeli" (filmovi), "Otpisani", "Priče iz majstorske radionice" (serije).

Napali su ga pripadnici naci-grupe (koje ovde često nazivaju i "ultradesničarima"), jer je bio tamnijeg tema, pa su milili da je romske nacionalnosti. Nažalost, niko za ovaj zločin nije odgovarao.

Na Zelenom vencu u Beogradu, na mestu gde je Maksimović brutalno pretučen i potom je preminuo, na inicijativu reditelja Gorana Markovića, 18. novembra 2006. godine, postavljena je spomen ploča, koju je otkrio tadašnji gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović.

Kolege i prijatelji iz Narodno pozorište u Beogradu podsetiće još jednom na taj zločin polaganjem venca na spomen-ploču koja je postavljena na Zelenom vencu u znak sećanja i kao opomena da se tako nešto nikada ne ponovi.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.