(Zlo)upotreba prava na ravnopravnost

Izvor: RTS, 14.Avg.2018, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Zlo)upotreba prava na ravnopravnost

Osnovni zadatak nacionalnih saveta je da svojim sunarodnicima pomognu da ostvare pravo na obrazovanje, kulturu, službenu upotrebu jezika i pisma i informisanje. U to se ne uklapa zahtev predsednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća da se promene imena osam škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju. Dok oni tvrde da je to u skladu sa Akcionim planom za manjine u poglavlju 23 i 24, nadležni ocenjuju da Vijeće time krši zakon. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nisu Bošnjaci usamljeni. Istim putem već 22 ulice u Bujanovcu, umesto imena znamentitih Srba, ponele su imena albanskih ličnosti. Ima tu i poziva na bojkot izbora, do inicijativa da se deo teritorije Srbije otcepi i pripoji susednim državama.

Prekrajali su istoriju u udžbenicima štampanim po planu i programu drugih država. A pojedinci iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća traže i ocenu ustavnosti tek usvojenog Zakona o naciononalnim savetima nacionalnih manjina.
"U Koordinaciji smo uspeli, nikad ranije nije bilo, imali smo sedam tačaka od kojih je skoro sve uspeli da u dogovoru država udovolji našim zahtevima. Tamo su bili i Bošnjaci i Albanci, oni su to prihvatili. Mislim da je to već jedna druga politika, na neki način van okvira Koordinacije", kaže Jene Hajnal, predsedavajući Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina.
Samo iz državne kase za nacionalne savete izdavaja se više od 250 miliona dinara godišnje. Pojedinci koriste medije i novac koji dobijaju za ostvarivanje ličnih političkih ciljeva, kažu u resornom ministrarstvu.
"Nažalost, ove pojave zloupotreba budžetskog novca, potpisivanje raznoraznih ugovora i sporazuma, nekonstruktivni pristup u međunarodnoj javnoj politici, komunikacija i sa privremenim vlastima tzv. države Kosovo izvan okvira prvo srpske diplomatije a zatim izvan okvira onog koji je UNMIK-u poveren zaista dovoljno ilustruje ove stavove", napominje Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
Hajnal napominje da je cilj da "ova zemlja što pre bude član EU, a tu svi mi zajedno treba da nađemo rešenje".
"Ako svako misli drugačije, onda mislim da to nešto drugo znači", dodaje Hajnal.
Pravo na ravnopravnost previše je osetljivo da bi bilo podložno političkim manipulacijama, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti  Brankica Janković ukazuje da jednakost pred zakonom, ustanovljena Ustavom i zakonima, podrazumeva jednakost i u pogledu prava i obaveza. Napominje da niko ne može da zloupotrebljava nijedno svoje pravo pa ni ravnopravnost.
"To važi i za nacionalne manjine za koje smatram da njihova prava ispunjavaju sve evropske i međunarovdne stanadarde upravo zbog toga što je naša država, u smislu evropskih intergracija, pod posebnom vrstom monitoringa i svako odstupanje bi bilo jedna nova velika prepreka za našu državu. Uostalom, mi na Balkanu znamo da je to pitanje osetljivo i da smo u prošlosti platili visoku cenu", napominje Jankovićeva.
Oni koji žele da štite interese svojih sunarodnika, ubuduće će morati da odluče da li će to činiti kroz političke funkcije u svojim strankama ili kao predstavnici naroda u nacionalnom savetu. Da li zaslužuju poverenje naroda, videće već u novembru na izborima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.