Zlo smo činili svi, ali Srbi u manjoj meri

Izvor: B92, 19.Avg.2015, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zlo smo činili svi, ali Srbi u manjoj meri"

Poglavar SPC patrijarh Irinej posetio je Hrvatsku i izjavio da ga čudi skidanje ćiriličnih ploča u Vukovaru i dodao da su zlo činili svi ali Srbi u manjoj meri.

On je podsetio da u Beogradu stoje latinične table iako je ćirilica "deo srpskog identiteta".

Irinej je u manastiru Krka kod Kistanja predvodio liturgiju povodom 400. godišnjice srpske Bogoslovije, a posle službe novinarima je rekao da su Srbi i Hrvati bratski narodi koji su se podelili i naneli jedni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugima zlo koje se ne sme ponoviti.

"Zlo su činili nama susedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj meri no oni", rekao je patrijarh, dodajući kako je bitno oprostiti, ali i dobiti oprost za nedela koja su, kako je naveo, ;poneki među Srbima činili.

On je istakao da je srpski narod "bežeći od smrti doživeo tragične stvari", a hrvatsku teritoriju napustio pod pritiskom, i pozvao sve Srbe koji su nekada živeli u Hrvatskoj da se vrate, prenela je hrvatska agencija Hina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Patrijarh Irinej: Zlo smo činili svi, ali Srbi u manjoj meri

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Avg.2015

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej izjavio je danas tokom posete Hrvatskoj da ga čudi skidanje ploča na ćiriličnom pismu u Vukovaru, podsetivši da u Beogradu stoje latinične table iako je ćirilica "deo srpskog identiteta"...Irinej je pred nekoliko stotina vernika u manastiru Krka...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.