Zlatibor privlači najveći broj gostiju

Izvor: Danas, 17.Mar.2016, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatibor privlači najveći broj gostiju

Užice - Turističku regiju Zapadna Srbija prošle godine je posetilo 286.990 registrovanih turista, što je za 17 odsto više nego 2014. godine, a koji su ostvarili ukupno 989.738 noćenja. Blizu 80 odsto ukupnog broja turista čine domaći gosti, čiji je broj povećan za skoro 18, a broj inostranih turista bio je veći za oko 14 odsto.

 Od ukupnog broja turista koji su prošle godine posetili Srbiju, njih 11,7 odsto posetilo je Turističku regiju Zapadna Srbija, koju čine Užice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Čajetina, Bajina Bašta, Ivanjica, Arilje, Požega, Kosjerić, Nova Varoš, Prijepolje, Priboj i Sjenica.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveću posetu zabeležila je opština Čajetina, odnosno Zlatibor, sa skoro 150.000 gostiju, što je za 32 odsto više nego 2014. godine, a koji su ostvarili 559.737 noćenja. Osim povećanja broja domaćih gostiju na toj planini i to za 30,6 odsto, povećan je i broj inostranih turista za skoro 40 odsto. Prema istoj statistici, više od polovine turista u toj regiji odmaralo se na Zlatiboru, dok je najmanje gostiju bilo u Prijepolju - svega 780.

Osim Zlatibora, porast broja gostiju beleže Nova Varoš, Bajina Bašta, Priboj i Sjenica, Prijepolje i neznatno Užice, koje je ugostilo 55.180 turista, ali je za oko 15 odsto bila manja poseta inostranih gostiju. S druge strane, smanjenje broja gostiju zabeleženo je u Ivanjici, Požegi, Kosjeriću i Arilju. U ukupnom broju noćenja u Srbiji, ta regija učestvuje sa 14,7 odsto, a turisti se zadržavaju u poseku 3,38 dana, što je iznad republičkog proseka koji je 2,73 dana.

- Kako u Republici Srbiji, tako i u ovoj regiji, po turističkom prometu izdvaja se Zlatibor koji je u ukupnom broju poseta u planinskim centrima u 2015. godini učestvovao sa 33,2 odsto. Zlatibor učestvuje i sa 33,5 odsto u ukupnom broju noćenja na planinama u Srbiji, navodi se u analizi Turističke organizacije regije Zapadna Srbija i zaključuje da je u toj regiji zabeležen značajan rast turističkog prometa, koji je iznad proseka u Srbiji.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.