Zla sudba u trenu sve promenila

Izvor: Vesti-online.com, 24.Maj.2018, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zla sudba u trenu sve promenila

Da život može u trenutku da vam se preokrene i potpuno vas izbaci iz koloseka, mnogima je jasno, ali samo oni koji su se našli u takvoj situaciji dobro znaju koliko to teško pada i sa kakvim se onda sve izazovima susreću, a moraju da ih reše.

Nažalost, sudbina je tako htela da se i mali Dimitrije Vrbanić iz Beograda sa samo pet godina suoči sa jednom od najređih bolesti i ostane u kolicima. Posle jednog srećnog i ispunjenog detinjstva bez i najmanjih naznaka da nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << može poći po zlu, upravo to se i dogodilo.

Krenulo je kao običan respiratorni virus od koga se Dimitrije oporavljao, a onda su usledile previsoka temperatura i malaksalost. Teške komplikacije pojavljivale su se jedna za drugom, a lekari nisu odmah mogli ni da posumnjaju da se radi o transferzalnom mijelitisu - upali kičmene moždine, jednom od veoma retkih oboljenja koji se manifestovao velikom brzinom, zbog čega je bukvalno u jednom danu Dimitrije ostao bez osećaja u nogama.

Virus je, po svemu sudeći, prolazeći kroz organizam zakačio i aktivirao ovu autoimunu bolest, koja je za posledicu paralisala kičmenu moždinu i vratne pršljenove, zbog čega je došlo do oduzetosti donjih ekstremiteta. Posle višemesečnog lečenja na Institutu za majku i dete, ovaj mališan je morao konstantno na fizikalne terapije, koje su jedino rešenje bile u tom trenutku. Prošle su skoro dve godine od tad, Dimitrije i dalje vredno vežba i uz pomoć elektrostimulacija desna noga se delimično oporavila, ali leva je još slaba.

Da se oporavak ubrza, roditelje je pokrenuo na akciju njegov tužni pogled svaki put kada vidi decu u parku da trče i igraju fudbal. Sve što im je bilo dostupno od materijala i istraživanja o bolesti koja je napala njihovog sina, izučili su, ali i došli do strašne spoznaje, a to je da bi za lečenje njihovog sina i mogućnosti da ga opet dignu na noge u jednom od vodećih centara u Evropi, neophodno da izdvoje oko 50.000 evra.

- Kontaktirali smo razne klinike i slali Dimitrijevu dokumentaciju u razne centre za neurološke bolesti, ali svuda je manje više odgovor i procena slična, a suma za nas nedostižna. Pri tome, trajanje lečenja ne može niko da predvidi - kaže otac Damir Vrbanić (44), koji radi kao kuvar i izdržava suprugu Milenu (37) i sina Dimitrija (7).

Sreća u nesreći je da Vrbanići ne žive kao podstanari, ali to ne umanjuje svakodnevne probleme plaćanja dažbina i borbe za najosnovnije životne potrebe. Sve do skoro nisu imali ni automobil kojim bi Dimitrija vozili i odvozili na fizikalne terapije, dok se jedan dobročinitelj, Momčilo Vujačić iz Beograda, nije uključio upoznavši malog Dimitrija na klinici i saznao za probleme u kojima se njegova skromna porodica nalazi. Zato je odlučio da im pribavi polovno vozilo kako bi sina dovodili na terapije.

Zbog slabijeg imuniteta, Dimitrije ne ide na dečje rođendane, u bioskop, pozorište... Mnogo mu nedostaju drugari iz vrtića i parka sa kojima se igrao. Nažalost, zbog svog stanja, terapije, ali i konstantnih fizikalnih terapija, Dimitrije nije u mogućnosti ni da redovno pohađa nastavu, zbog čega će školovanje morati da započne kod kuće. Ipak, mali Dimitrije ne gubi nadu da će se svojim drugarima u nekom trenutku pridružiti. Njegova volja je ogromna, osmeh mu je zaštitni znak, ali mu je potrebna podrška ljudi dobre volje da savlada i sve finansijske prepreke.

- Naš dan, a pre svega suprugin počinje sa Dimitrijevim buđenjem, doručkom, koji je naravno po recepturi nutricionista, zbog slabijeg imuniteta, a potom odlaskom na vežbe. Sledi pauza, ručak, pa opet vežbe, a potom odmor. Kao što možete i da pretpostavite, takav način ishrane košta, a pored toga dosta vremena treba izdvojiti i za same vežbe. Zbog toga supruga ne može da radi, jer je nega Dimitrija na prvom mestu i traje čitavog dana. Naše jedno primanje u kući se i te kako odražava na naše mogućnosti koje su skromne. Zato smo nemajući kud i odlučili da zamolimo ljude za pomoć. Meni kao roditelju, kao i svakom drugom, teško pada kada Dimitrije koji je pun života i obožava fudbal, napravi bolnu grimasu i pita me: "Tata, a kad ću ja da prohodam, želim to što pre." Tada mi se srce stegne i to me nagoni da za njega uradim šta god treba, pa makar i na kolenima klečao i molio. To je moja sveta dužnost i zato sam ovde - rekao je našim novinarima Damir Vrbanić.

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.