Živkov: Šteta od aflatoksina stotine miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2013, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živkov: Šteta od aflatoksina stotine miliona evra

BEOGRAD -

Problem prisustva aflatoksina u mleku koštaće nas stotine miliona evra, jer država nije reagovala na vreme, izjavio je danas agroekonomista, Goran Živkov.

"Ministarstvo (poljoprivrede) sada radi sve što treba da radi, ali je pitanje zašto to nije ranije radilo", istakao je Živkov, dodajući da je trebalo preduzeti odgovarajuće korake imajući u vidu da se i jesenas znalo za pojavu aflatoksina u kukuruzu.

Pojedini poljoprivrednici su "pokazali više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << znanja nego država", jer su odvajali zdrav od zaraženog kukuruza, rekao je Živkov na forumu o mogućnostima i ograničenjima poljoprivrede Srbije, koji su organizovali Fondacija Konrad Adenauer i Business Info Group.

Živkov tvrdi da se ranije reagovalo, šteta bi bila mnogo manja, pa bi u septembru iznosila milion evra, a u decembru 10 miliona evra.

Na pitanje novinara da li su mleko i meso u Srbiji bezbedni za ishranu, Živkov je rekao da ne zna i "nema rendgenske oči", te da svako treba da uradi ličnu procenu, što je on, kako ističe, uradio u novembru i prestao da kupuje domaće mleko i sir.

Nasuprot Živkovu, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Instituta za ekonomiku poljoprivrede istakli su da je hrana u Srbiji potpuno bezbedna, a da je sve što je sumnjivo povučeno iz prometa.

Drzavni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović naglasio je, na skupu održanom u Pres klubu Tanjuga, da je država učinila sve što je trebalo - čim je uočen problem sa aflatoksinom, organizovane su vanredne kontrole, i dalje se preduzimaju mere.

On je rekao da su ekstremni slučajevi mogući svuda u svetu, kao što je afera sa konjskim mesom u EU, i dodao da su važni kontrola, monitoring i efikasna reakcija.

Golubović je ukazao da je najveći problem u neusklađenosti pravilnika o hrani za životinje i onog o mleku i mlečnim prerađevinama, jer prvi propisuje deset puta veći sadržaj aflatoksina nego u EU, stoga će u fokusu u narednom periodu biti usklađivanje tih dokumenata.

On je naveo da ne postoji mogućnost da i meso bude zaraženo, jer bi za to bila potrebna 500 puta veća količina aflatoksina od dozvoljene, i višegodišnja upotreba zaražene stočne hrane.

Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, Drago Cvijanović, kazao je da aflatoksin u Srbiji nije poznat od juče, nego u poslednjih trideset godina i više, a cela ova priča je, prema njegovoj oceni, "više ispolitizovana".

On je istakao da su fitosanitarna i veterinarska služba u Srbiji uvek bile vrhunske, i mogu se uporediti sa bilo kojom zemljom Evrope i sveta, a do problema je došlo zbog pucanja repro-lanaca, jer se pojavio veliki broj malih gazdinstava koja su praktično ostala bez nadzora i kontrole.

Cvijanović je zaključio da Srbija ipak još uvek jede kvalitetnu hranu, a da uvek može da se desi neki ovakav slučaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Živkov: Šta se čekalo sa aflatoksinom?

Izvor: Mondo, 26.Feb.2013

Na problem aflatoksina u mleku trebalo je da se reaguje odmah, pre četiri meseca, a sad će nas koštati stotine miliona evra, kaže agroekonomista i bivši ministar poljoprivrede Goran Živkov..."Ministarstvo (poljoprivrede) sada radi sve što treba da radi, ali je pitanje zašto to nije ranije radilo"...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.