Žitarice i sok od šljiva obavezni u ishrani

Izvor: Blic, 11.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žitarice i sok od šljiva obavezni u ishrani

Ukoliko vaše dete ima tvrdu stolicu koja teško prolazi a veliku nuždu obavlja ređe od tri puta nedeljno, reč je o konstipaciji ili zatvoru. Ako pak dete ima zatvor duže od dve nedelje, radi se o hroničnoj konstipaciji.

Zatvor ili konstipacija se javlja iznenada. Često se na stolici pojavljuju trakovi krvi, a mališan ima bolove u stomaku koji prestaju nakon obilnog pražnjenja creva.


Uzroci konstipacije

Konstipacija može da se javi kad vaše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dete ne pije dovoljno vode, mleka ili voćnih sokova. Uzrok ovome može da bude i neuzimanje dovoljno vlakana koji se nalaze u hrani poput žitarica, voća i povrća. Takođe, zatvor se neretko javlja i kada prelazite s hrane za bebe na tvrdu hranu ili kad prestajete da dojite dete. Ponekad može da se javi i nakon bolesti ili uzimanja određenih lekova.

Kada je reč o hroničnoj konstipaciji, ona se javlja jer deca često ignorišu potrebu da obave nuždu. Razlozi mogu da budu različiti - ne žele da prekinu igru ili da zamole učitelja da ih pusti ili ne žele da koriste javne toalete. A kada dete izbegava obavljanje nužde, stolica se nakuplja u crevima, postaje veća i tvrda. Pa ako se nagon za obavljanjem nužde zanemari ili potisne (na primer, ako je prethodno obavljanje nužde bilo neprijatno), zaostala stolica će postajati sve tvrđa. Kada se stolica konačno javi, vrlo je moguće da će biti bolna, a može da uzrokuje čak i blago krvarenje. Uz to, prolazak stolice može biti bolan i zbog toga što dete još više izbegava obavljanje nužde.

Koliko je to stanje ozbiljno?

Kod većine dece konstipacija je blaga, jer obično nastaje zbog promena u načinu ishrane i uspeva da se reši u relativno kratkom vremenu. Nemojte da se brinete ako vam dete pati od zatvora. Ova pojava uglavnom više uznemiri roditelje nego decu.

Šta možete da uradite

Postoje više načina da pomognete detetu:

Ishrana - povećavajte unos tečnosti. Ako dete jede dovoljno žitarica, dajte mu uz to i malo soka od šljiva. Ako je reč o starijem detetu, pobrinite se da pije dovoljno tečnosti, a možete mu dati sok od šljiva, voće ili povrće koje sadrži mnogo vlakana.

Navika obavljanja nužde - Morate naučiti dete da ne čeka silu za obavljanje nužde. Kako bi uspostavilo redovnu naviku obavljanja nužde, recite detetu da sedi u toaletu barem 10 minuta u isto vreme svaki dan, po mogućnosti nakon jela.

Lekovi - Postoje brojni laksativi koji vam mogu pomoći kod konstipacije kod dece. Odabir laksativa zavisi od uzrasta deteta i koliko je ozbiljna konstipacija. Pre uzimanja laksativa, obavezno se posavetujete sa lekarom.

Nagrađujte dijete - počnite da nagrađujete dete i za samo sedenje na VC šolji. Na primer, ako vaše dete sedi u toaletu u planirano vreme, nagradite ga omiljenom aktivnošću. Ako obavi nuždu, pohvalite ga i nagradite. Izbegavajte nagrađivanje hranom. Starija deca mogu da sakupljaju bodove kako bi dobila bolju nagradu, poput izleta ili odlaska u bioskop.

Ako konstipacija ne prođe sama, ili mislite da dete pati od hronične konstipacije, obavezno posetite pedijatra. Konstipacija ponekad može da bude znak ozbiljnijeg problema.

Bebe i konstipacija

Premda je konstipacija u većini slučajeva povezana s načinom ishrane, deca koja doje retko su konstipirana zbog promena u majčinoj ishrani. Osim toga, za decu koja doje nije neobično da su ponekad i po nekoliko dana bez stolice. Ako vam se čini da je način ishrane uzrok konstipacije, o tome bi trebalo da povedete računa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.