Izvor: Nezavisne Novine, 12.Okt.2016, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimske službe spremne za snježni pokrivač

ISTOČNO SARAJEVO, BANJALUKA - Prvi snijeg koji je juče zabijelio na planinama i nekim putevima nije iznenadio nadležne ekipe, a iz zimskih službi u BiH tvrde da su spremni i za mnogo jači i deblji snježni pokrivač, te da imaju dovoljno mehanizacije, soli i ljudstva.

"Svi magistralni i regionalni putevi koje održava preduzeće 'Romanijaputevi' očišćeni su od snijega i posuta je so", izjavio je juče Dragan Buloščić,  tehnički direktor preduzeća "Romanijaputevi". >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Na Jahorini je bilo do 10 cm snijega, a na Romaniji dva do tri. Snijega je juče ujutru bilo u Kneževu/Skender Vakufu, na Borju kao i na planinskom prevoju Rogoj.

Prema Pravilniku o održavanju javnih puteva i objekata  zimski period održavanja puteva obuhvata period od 15. novembra tekuće godine do 15. marta naredne, s tim da zavisno od vremenskih prilika čišćenje može početi i ranije.

Aleksandar Bajić, direktor "Čistoće", koja u Banjaluci radi zimsko održavanje u centru grada, zatim u naseljima Borik, Lazarevo, Nova varoš i Paprikovac, kaže da spremno dočekuju zimu, a podsjećamo da su prošle godine zaradili kaznu zbog lošeg čišćenja. Banjalučani se nadaju da se snježni kolaps od prošle zime neće ponoviti.

"Imamo dovoljan broj spremne mehanizacije, kao i dovoljan broj ljudi koji će raditi kako na mašinskom tako i na ručnom radu", rekao je Bajić, dodajući da je abrazivni materijal takođe spreman i da ga je ostalo još od prošle godine.

On ističe da je grad  nabavio dovoljno soli za tri udara snijega, ali da bi uskoro trebalo da bude raspisan tender za dodatnu nabavku soli.

Iz "Prijedorputeva"  kažu da su za prvu ruku nabavili 3.000 tona soli.

Darko Radaković, rukovodilac na održavanju u "Prijedorputevima", ističe da je dio mehanizacije već spreman, a da se jedan dio sprema mjesec pred zvanični početak rada zimskih službi.

Bogdan Đukanović, šef Radne jedinice "Romanijaputeva" u Višegradu, kaže da je u toku nabavka soli i abrazivnog materijala i da ova jedinica pokriva 280 kilometara puteva.

Muharem Veladžić, šef Službe tehničke pripreme i razvoja u JP "Komrad" iz Bihaća, kaže da potpuno spremni dočekuju prve snježne padavine.

U JP "Putevi Republike Srpske" kažu da je u toku izrada plana zimske službe koji će biti usvojen do početka zimske sezone.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.