Zilkić: Zukorlić IZ pretvorio u preduzeće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2010, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zilkić: Zukorlić IZ pretvorio u preduzeće

BEOGRAD -

Islamska zajednica Srbije (IZS) odbacila je danas sve stavove Sveopšteg sabora Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, kao i sve njegove stavove izrečene ovih dana, izjavio je danas reis ul ulema te zajednice Adem Zilkić.

On je rekao da Zukorlić nije legitimni predstavnik muslimana u Srbiji i da je to bio "sveopšti sabor biznismena, prijatelja, saradnika, vlasnika, suvlasnika nekretnina ...", rečju, Zukorlićevih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prijatelja.

Vrhovni poglavar IZS je na konferenciji za novinare u beogradskom "Media centru" rekao da Zukorlića podržava jedna četvrtina od pola miliona muslimana koji žive u Srbiji.

"Ako jedna četvrtina u bošnjačkom korpusu može da predstavlja pola miliona muslimana onda se pitam šta je islamska zajednica. Gde su predstavnici albanskog korpusa, ali i predstavnici muslimana iz ostatka Srbije", naveo je on.

Zilkić je osudio i, kako je rekao, krajnje neprimeren način ponašanja, delovanja i retoriku koju u obraćanju javnosti koristi Zukorlić.

Iznoseći niz drugih optužbi na račun muftije, on je rekao da Zukorlić godinama zloupotrebljava islamsku zajednicu, da pokušava da manipuliše njenim institucijama i organima, s ciljem da se nametne kao verski lider svih Bošnjaka, predstavljajući povremeno sebe i kao žrtvu.

Zilkić tvrdi da je Zukorlić Islamsku zajednicu pretvorio u preduzeće u kome se on ponaša kao generalni direktor, a kontroliše i gotovo sve medije u tom regionu.

Ponudivši novinarima dokumentaciju o "muftijinom biznisu", Zilkić je rekao da se on Zukorlić skriva pod ahmedijom kako bi "izbegao sve svoje kriminalne radnje".

Vrhovni poglavar je kao još jedan primer "zloupotrebe sredstava islamske zajednice" naveo i Internacionalni univerzitet za koji tvrdi da je sagrađen od novca vernika, a da je izuzet iz institucionalnog i pravnog ustrojstva zajednice.

Reis ul ulema je kazao da se Zukorlić u potonje vreme "ubacuje" u politiku kako bi postao ekonomski još nadmoćniji.

Za Zukorlića, tvrdi Zilkić, ne važe zakoni, propisi i pravila jer, kako je rekao, on može da "upada" gde hoće, kao što je to i učinio pre par dana sa objektom Stare pazarske banje, kao i da gradi bez dozvole.

On je IZuS nazvao "hibridnom" verskom zajednicom i ponovo zatražio od nadležnih organa da se do septembra opredele i IZS priznaju kao jedinu versku zajednicu sa tradicijom i kontinuitetom.

U Srbiji deluju dve opcije islamske zajednice - Zilkićeva i Zukorlićeva koje se međusobno ne priznaju, a njihovi sukobi oko prevlasti nad vernicima i vakufske imovine su česti.

Zukorlićeva opcija duhovno i organizaciono pripada Rijasetu Islamske zajednice BiH i reis ul ulemu Mustafu Cerića priznaje za jedinog vrhovnog poglavara.

Formiranjem Rijaseta IZS 2007. godine Sabor te zajednice je smenio Zukorlića sa funkcije glavnog muftije, ali je njegova opcija tu odluku odbacila i ukazala mu poverenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zilkić traži zatvaranje Zukorlićeve zajednice

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jun.2010

Reis ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić smatra da muftija Muamer Zukorlić, koji predvodi Islamsku zajednicu u Srbiji, "delovanjem i bahatošću" nanosi štetu muslimanima i zato poziva državne organe da isprave grešku napravljenu paralelenim registrovanjem te, kako je rekao, "hibridne...

Nastavak na Vesti-online.com...

Zilkić: Zukorlić nije muftija, nego biznismen!

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jun.2010

Reis ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić smatra da muftija Muamer Zukorlić, koji predvodi Islamsku zajednicu Srbije, "delovanjem i bahatošću" nanosi štetu muslimanima i zato poziva državne organe da isprave grešku napravljenu paralelenim registrovanjem te, kako je rekao, "hibridne tvorevine"...Zilkić...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.