Zidojče cajtung: Bubreg u specijalnoj ponudi

Izvor: RTS, 30.Apr.2013, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zidojče cajtung: Bubreg u specijalnoj ponudi

Politička pozadina slučaja "Medikus" ostala neistražena, piše nemački list "Zidojče cajtung" u tekstu o presudi vlasniku te klinike i odgovornim za ilegalnu trgovinu organima. List navodi da je klinika u centru pažnje istražnih organa već pet godina.

Nemački list Zidojče cajtung piše o presudi izrečenoj vlasniku klinike "Medikus", njegovom sinu i saradnicima odgovornim za ilegalnu trgovinu organima, ocenjujući da je politička pozadina tog slučaja ostala nerazjašnjena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Bubreg u specijalnoj ponudi" naslov je teksta u ovom listu, koji navodi da se klinika "Medikus" nalazi u centru pažnje istražnih organa još od novembra 2008. godine.

"Jilman Altun, dvadesettrogodišnji Turčin, zatečen je na aerodromu u Prištini. Nekoliko sati pre toga boravio je na klinici. Njegov bubreg bio je namenjen sedamdesetčetvorogodišnjem Izraelcu. Veliki broj siromašnih ljudi iz zemalja poput Rusije, Moldavije i Kazahstana dovođeni su u Prištinu, gde im je vađen bubreg za odgovarajućuu sumu novca. Obično su im obećavali 15.000 evra, ali bi na kraju dobijali znatno manje", prenosi Dojče vele pisanje ovog lista.

Nemački politički nedeljnik Špigl je u jeku skandala o transplantaciji organa u Nemačkoj, pisao i o klinici ''Medikus'' u kojoj su bogati nemački fabrikant Valter i siromašna ruska emigrantkinja Vera, operisani. Vera je svoj levi bubreg prodala za 8.100 evra, a smrtno bolesni Nemac je svoj bubreg kupio za 81.892,72 evra, pisao je Špigl avgusta 2012. godine.

Novinari ovog nedeljnika dugo su istraživali ilegalnu trgovinu ljudskim organima i došli do saznanja o upletenosti kosovskih vlasti, ali o tome koliko su Nemci umešani u taj posao ogromnog profita i rapidno rastućeg biznisa kriminalnih bandi.

Od davaoca organa do otvaranja klinike 

U analitičkom izveštaju u najboljem stilu svetskog novinarstva, magazin Špigl pisao je o davaocima i primaocima organa, o surovoj realnosti siromaštva i mogućnostima bogastva, o ''pokriću'' kosovskih vlasti, o nemačkom lekaru Manfredu Beru, koji je za vreme kosovskog konlikta ''ugostio'' porodicu Derviši, a oni mu, zatim, prema objašnjenju advokata ''Medikusa'' predložili otvaranje klinike na Kosovu.

Vera nije bila jedina na klinici ''Medikus''. U novembru 2008. godine je na carini aerodroma u Prištini pozlilo Jilmanu Altunu.

Pacijenta su odveli lekaru na aerodromu, koji je utvrdio da je čoveku upravo izvađen bubreg, a kako je Turčin rekao, to je bilo u "Medikus" klinici, pisao je Špigl, navodeći da je tada policija upala u vilu i tamo našla Izraelca kao primaoca organa.

U tužnim sudbinama onih koji su na bilo koji način završili u klinici ''Medikus'', postavlja se i pitanje šta je bilo sa siromašnom Verom?

Ona je, pisao je Špigl, novcem od prodatog bubrega uspela da iz Rusije dovede svoju ćerku u Tel Aviv, koja, kako navodi magazin, zna za žrtvu svoje majke i želi da postane lekar, kako bi majci pomogla.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEMAČKI MEDIJI: Politička pozadina slučaja “Medikus” i dalje tajna

Izvor: Telegraf.rs, 30.Apr.2013

Nemački list "Zidojče cajtung'' piše o presudi izrečenoj vlasniku klinike "Medikus", njegovom sinu i saradnicima odgovornim za ilegalnu trgovinu organima, ocenjujući da je politička pozadina tog slučaja ostala nerazjašnjena

Nastavak na Telegraf.rs...

NEMCI PITAJU: Ko je politički pokrio trgovinu organima na Kosovu!

Izvor: Kurir, 30.Apr.2013

"Bubreg u specijalnoj ponudi" naslov je teksta koji navodi da se klinika "Medikus" nalazi u centru pažnje istražnih organa još od novembra 2008. godine..BERLIN - Nemački list Zidojče cajtung piše o presudi koja je danas izrečena vlasniku klinike "Medikus", njegovom sinu i saradnicima odgovornim...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.