Žička hrisovulja pesniku Vladimiru Jagličiću

Izvor: RTS, 20.Avg.2019, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žička hrisovulja pesniku Vladimiru Jagličiću

Uručenjem Žičke hrisovulje pesniku Vladimiru Jagličiću završen je Žički duhovni sabor - Preobraženje. U Narodnoj biblioteci "Stefan Prvovenčani" i kraljevačkom Muzeju priređena je izložba, održana promocija Jagličićeve knjige i skup o njegovoj poeziji, a biće objavljen i zbornik radova.
U miru prvog sedišta Srpske arhiepiskopije, unikatna zlatopečatna povelja i ikona Preobraženja Gospodnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dodeljene su Vladimiru Jagličiću. 28. laureat, prestižnu pesničku nagradu zaslužio je, kako je rečeno, za poeziju ukorenjenu u jeziku i duhovnom pozivu.

"Ovo je ujedno i poziv da se te pesme pročitaju još jednom, da se pretresu da se u njima izdvoji ono što je vredno i bitno", rekao je Jagličić. "S drugre strane, ova nagrada nosi u svom pomenu i ime Žiče. Treba samo pomisliti kakvi su sve ljudi iz naše prošlosti hodali ovim prostorom i udisali ovaj isti vazduh koji danas udišemo mi, pa da čovek oseti strahopoštovanje."
Vladimir Jagličić je jedan od najosobenijih pesnika koji danas stvaraju, ističe Dragan Hamović, predsednik žirija za dodelu Žičke hrisovulje:
"Ta osobenost nije dovoljno ni priznata ni uvažena. Liričar kome zavičajni atar ili granice svoga jezika nisu granica."
Njegova poezija oštro i direktno govori o skorašnjim ratovima i njihovim razarujućim odjecima, a u noviji delima, sa mnogo životnog iskustva, obrađuje temu prolaznosti.
Jagličić je pesnik koji je snažno vezan najpre za tradiciju, za kulturu, pa moglo bi se reći i za ono što je ukupan istorijski kontekst, odnosno nasleđe srpske književnosti i kulture, naglasio je Radivoje Mikić, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu:
"I on je takav praktično od samog svog ulaska u književnost, krajem osamdesettih godina do današnjih dana. Prosto pesnik kome je Žička hrisovulja na neki način bila namenje još kad se oglasio u književnosti."
Vladimir Jagličić je i prozaista, književni kritičar i prevodilac. Uređivao je nekoliko časopisa i dobitnik je najviših pesničkih nagrada u Srbiji i nekoliko priznanja iz inostranstva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.