Zgrada Vlade Srbije u nedelju otvorena za posetioce

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2019, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zgrada Vlade Srbije u nedelju otvorena za posetioce

Zgrada Vlade Srbije biće otvorene za posetioce, u nedelju, 22. septembra, u okviru manifestacije Dani evropske baštine, objavila je danas Vlade Srbije.

Posetioci će od 14.00 sati moći da čuju priču o burnoj istoriji zgrade u Nemanjinoj ulici, koje je prvobitno bilo sedište Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije.

Zdanje je delo ruskog arhitekte Nikolaja Krasnova.

Građena je između 1926. i 1928. godine i u njoj je bilo sedište Ministarstva finansija, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a nakon Drugog svetskog rata u njoj je bilo Izvršno veće Srbije.

Zgrada je dva puta bila teško oštećena, u bombradovanjima 1941. i 1999. godine, a 2000. godine je nakon rekonstrukcije dobila sadašnji izgled.

Krasnov, koji je sa oko 40.000 ruskih emigranata došao u Srbiju nakon Oktobarske revolucije, projektovao je zgradu najpre kao dvospratnicu, ali je 1937. godine napravio projekat dogradnje trećeg sprata, čime je dobila moderniji izgled.

Dani evropske baštine obeležavaju se u Beogradu od 2002. godine kao deo projekta Saveta Evrope i Evropske komisije.

Ovogodišnaj tema manefastacije je promocija nasleđa.

Gradske i prigradske opštine, muzeji, kulturni centri i udruženja pripremili su raznovrsne programe na temu "Umetnost i zabava - nasleđe u fokusu".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.