Žestoka polemika vlasti i opozicije u Skupštini

Izvor: B92, 22.Okt.2018, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žestoka polemika vlasti i opozicije u Skupštini

U Skupštini Srbije se polemisalo o divljoj gradnji, kao i o izgradnji gondole na Zlatiboru i u Beogradu, a opomenu je dobila poslanica Dveri Marija Janjušević.

Polemika je počela pošto je šef Dveri Boško Obradović govorio o divljoj gradnji u Srbiji i "urbanističkom haosu", o tome da je onima bliskim vlasti dozvoljena divlja gradnja, pa pomenuo, između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostalog, i objekat na vrhu Kopaonika.

On je od resorne ministarke Zorane Mihajlović tražio odgovor ko štiti te koji grade bez dozvole, a čiji se objekti ne ruše.

"Da li zapravo vlast SNS stoji iza divlje gradnje i urbanističkog haosa u Srbiji?", upitao je Obradović.

Na njegove navode prvo je odgovorio poslanik SNS Krsto Janjušević navodeći da je Obradovićev najbolji prijatelj "nekrunisani kralj divlje gradnje u Srbiji Milan Stamatović".

On je Obradoviću poručio da ode do Mosta na Adi i upita se zašto je plaćen cifrom od koje su se mogla napraviti još dva mosta, kao i da ode na Zlatibor i pogleda gondolu koja tamo trune, a koja je nabavljena samo na osnovu idejnog rešenja, bez projekta i bez rešenih imovinsko-pravnih osnova.

Ministarka Zorana Mihajlović pitala je Obradovića da li je podigao krivičnu prijavu protiv Stamatovića za one nelegalne objekte za koje je Stamatović davao odobrenja i sve "one stvari koje je uradio protivzakonito".

"Tamo se urušavaju temelji, padaju krovovi, dakle opšti haos je na Zlatiboru zbog toga što je vaš pajtos Stamatović napravio čitav urbanistički haos. Tako se bave vaši ljudi građevinarstvom", rekla je Mihajlović.

Ona je poručila da Obradović kada govori o nelegalnoj gradnji prvo pođe iz svojih redova, a potom spomenula i koalicione partnere Dragana Đilasa i Vuka Jeremića i pitala da li je protiv njih podneo krivičnu prijavu.

Mihajlovićeva je kazala da se sadašnja vlast bori protiv nelegalne gradnje i da ono što su koaliconi partneri Dveri iza sebe ostavili oni pokušavaju da ozakone.

Obradović je rekao da mu je drago što je spomenula Stamatovića i zatražio od nje da mu objasni, kako gondola od devet kilometar na Zlatiboru može da košta 13 miliona, a beogradska 15 miliona evra.

"Je li to opet neka nova afera poput jelke i beogradske rasvete ili nešto slično?", upitao je Obradović.

U raspravu se uključila i poslanica Dveri Marija Janjušević koja je spomenula Kosovo i Metohiju i ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota, koji je u Vladi Srbije pred Zoranom Mihajlović rekao da je Kosovo suverena država.

"Mogli smo tada da se uverimo da je ona prodala Kosovo", izgovorila je Janjuševićeva, a predsedavajući joj je isključio mikrofon i izrekao opomenu.

Polemika se onda prelila na temu Kosova, uključio se i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović koji je ukazao da su SAD priznale Kosovo 2008. godine, kada su koalicioni partneri Dveri bili na vlasti.

Na dnevnom redu sednice je inače razmatranje amandmana na Predlog zakona o građevinskim proizvodima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.