Ženka geparda Sara oborila svetski rekord u brzini

Izvor: Blic, 10.Sep.2009, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženka geparda Sara oborila svetski rekord u brzini

Ženka geparda po imenu Sara postavila je novi svetski brzinski rekord za sve kopnene sisare, pretrčavši 100 metara za samo 6,13 sekundi, prenosi "Telegraf".



Gepardi su inače najbrže životinje, poznati po tome da mogu da ubrzaju od o do 110 kilometara na čas za tri sekunde, kao i da mogu da kratke razdaljine pređu brzinom od preko 100 kilometara na sat.

Osmogodišnja Sara prešla je 100 metara za samo 6.13 sekundi, preko tri sekunde brže od najbržeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ljudskog vremena - 9,58 sekundi, koje je postavio atletičar Usein Bolt u avgustu ove godine.

Velika mačka je trčala na specijalno napravljenoj stazi u zoološkom vrtu u Sinsinatiju, jureći za mamcem kao što rade i hrtovi koji učestvuju u trkama, i tako uspela da obori prethodni rekord od 6.19 sekundi koji je mužjak gepard postigao u Južnoj Africi.

Rekordno vreme je postavljeno iz drugog pokušaja, iako je Sara još pri prvom pokušaju oborila prethodni rekord i to brzinom od 6,16 sekundi. U trećem pokušaju Sara je dostigla vreme od 6,33 sekundi.

Organizatori su oduševljeni što je Sara oborila rekord i nadaju se da će ovom vešću podići svest javnosti o ugroženosti geparda, čiji broj u divljini ubrzano opada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.