Zemunska gimanzija dobila elektonski ključ

Izvor: Glas javnosti, 23.Apr.2012, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemunska gimanzija dobila elektonski ključ

BEOGRAD – Zbog velikog broja neprijatnosti koje su ugrožavale bezbednost učenika Zemunska gimnazija uvela je elektronske indetifikacione kartice sa kojima je jedino moguć ulazak u zgradu.

Kartiće će osim bezbednosti učenika imati i funkciju kontrole profesora, a škola je obezbedila postavljanje čitača i štampanja kartica, objavio je RTS.

"Konkretan povod je upad učenika iz drugih škola na naš čas, gde je učenik pitao da li postoji Petar Petrović i kada se to >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dete javilo, on je pred celim odeljenjem skinuo donji veš i istrčao iz škole", objašnjava za RTS direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović.

Gimnazija je na obodu parka i nema ogradu. Ima portira, ali sa 1.300 đaka, 200 stotine profesora i velikim brojem roditelja koji svakodnevno dolaze u školu, nemoguće je, kažu, sve kontrolisati.

Dešavalo se, kažu, i da nepoznati mladići uđu u učionicu koja je prazna, pa da kroz prozor pobacaju jakne i mobilne telefone učenika. Bilo je i pokušaja krađe dnevnika.

"Bilo je i toga da su u našim toaletima nekada osobe za koje ne znamo šta tu rade, do toga da neko zaluta misleći da je ovo bolnica", kaže  psiholog Ljubica Jelenković za RTS.

Na koji se nacin cuvaju i stite licni podaci "korisnika" koji su naterani da te kartice koriste.

Da li im moze pristupiti neko spolja i ocitavati, te imati pregled o ucenicima i njihovoj istoriji iako nije deo administracije skole? (na primer kompanija koja odrzava sistem...)

Kakve veze lokalna administracija i kontrola pristupa na nivou skole ima sa "raunarstvom u oblaku" (cloud) i zasto uopste privatni i drugi trenutni podaci o ucenicima putuju van zgrade skole?

Ako su one beskontktne, da li se mogu ocitavati i na drugim mestima i tako okntrolisati kretanje ucenika i osoblja i van registracije na ulazu/izlazu? (Daljinski van zgrade i u zgradi)

Sta tacno sprecava nekog drugog da koristi karticu druge osobe za pristup? Da li je na ulazu obezbedjenje koje nadgleda prikaz na monitoru fotografija iz baze ili kako vec?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.