Izvor: RTS, 29.Apr.2021, 15:51

Zemlja kao neiscrpna inspiracija

U galeriji Jovan Popović u Opovu otvorena je međunarodna izložba „Zemljišta-situacije i dokumenta” na kojoj su pretsavljeni radovi 30 umetnika iz Srbije i inostranstva. Autor koncepta izložbe je Vojislav Klačar.
 Koncept izložbe predstavlja razvojne tendecije savremene umetnosti, a realizovan je u različitim medijima koji su prikazali sve srodnosti poslova na zemlji i sa zemljom, a koji proističu iz raznovrsnih situacija i stvaralačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << procesa.


„Još je Martin Hajdeger, baveći se Van Gogovom slikarstvom, doveo u vezu stvaranje umetničkog dela sa zemljom, nacrtavši seljankine cipele i te seljačke cipele bile su povod za konstruisanje ćitave teorije o istini umetničkog dela, u ontološkom smislu reči", objašnjava Divna Vuksanović, profesor na Fakukltetu dramskih umetnosti.
Na izložbi posetioci mogu da vide dela fotografa iz Argentine Uga Pasarele Lune i video umetnice iz Vijetnama Tam Ti Fam. Božidar Plazinić je postavio Zapise sa pločnika Hirošime, a koji predstavljaju otiske sa kamenih pločnika gradske luke na koju je pala atomska bomba, a posle čega više ništa nije bilo isto. „Vojislav Klačar ovom izložbom pokušava da ukaže na one radove i na one poetike koje operišu između te dve tendencije, ukrštaju ih i rad sa zemljom povezuju sa radom cilja da promeni ono što je društvena stvarnost" ističe Vlatko Ilić, umetnik, pozorišni reditelj.
„To je kolektivna izložba i jedna u nizu koja je planirana u naredna tri meseca. S obzirom na to da je ove godine jubilej galerije, 50 godina, trudili smo se da, u saradnji sa ovogodišnjim savetom galerije, osmislimo raznolik program i različit sadržaj, od dokumentarnih, do autorskih i kolektivnih izložbi, u slavu tog jubileja", kaže Katarina Ralić-Nikolić, direktorka Galerije.
Izložba je otvorena do 17. maja i do tad će autor koncepta nekoliko puta menjati postavku, jer je zemlja za njegov stvaralački rad neiscrpni izvor inspiracije.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.